marți, 1 noiembrie 2022

Văcălia (Daedaleopsis tricolor (Bull.) Bondartsev & Singer 1941)

 




Deschiși permanent pentru cunoaștere!
EXPONATUL LUNII NOIEMBRIE la Muzeul de Științele Naturii este:
Văcălia (Daedaleopsis tricolor (Bull.) Bondartsev & Singer 1941)
Daedaleopsis tricolor este o ciupercă încadrată sistematic în familia Polyporaceae, Ordinul Polyporales, Clasa Agaricomycetes, Încrengătura Basidiomycota, Regnul Fungi.
Etimologie: lat. daedalus – de la Daedaleus (personaj mitologic care a construit labirintul) cu referire la tipul de himeniu labirintiform (apropiat ca aspect de genul Daedalea); tricolor înseamnă „din trei culori” - referire la benzile de culoare de pe partea superioară.
Specia a fost descrisă, inițial în 1792, de micologul francez Jean Baptiste Francois Bulliard drept Agaricus tricolor. Ciuperca a fost mult timp considerată doar o varietate de culoare a speciei Daedaleopsis confragosa. Denumirea științifică acceptată în prezent este Daedaleopsis tricolor şi a fost descrisă, în 1941, de Appollinaris Semenovich Bondartsev (1877 – 1968) și Rolf Singer (1906 - 1994). Specia prezintă numeroase sinonime: Agaricus sepiarius var. tricolor (Bull.) Pers., Daedalea tricolor (Bull.) Fr., Lenzites tricolor (Bull.) Fr., Trametes tricolor (Bull.) Lloyd și Ischnoderma tricolor (Bull.) Zmitr.
Descriere: basidiomul este anual, semicircular, sesil, dispus izolat sau imbricat, cu diametrul de 4-10 (14) cm şi grosimea de 1-3 cm. Suprafata glabră, cu zone concentrice tricolore, maro roșcat închis până la maro mahon alternând cu zone roșu-negricioase mai închise. Himeniu sub formă de lame distanţate, ramificate dihotomic, cu muchii ascuţite, de culoare crem la început, ulterior devin maronii odată cu vârsta. Trama subţire, ca de plută, flexibilă. Sporii cilindrici.
Habitatul: solitară sau în grupuri imbricate, pe trunchiuri moarte de foioase, în special de fag, cireș și alun; produce un putregai alb al lemnului
Categoria sozologică: specie frecventă Categoria ecologică: saprofită lignicolă
Dinamica sezonieră: creşte tot timpul anului Răspândire: Europa, America de Nord, Asia Comestibilitate: necomestibilă
Material realizat de dr. Pavel Otilia Carmen, muzeograf IA

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu