marți, 5 aprilie 2022

Ludi Megalenses - la Parcul arheologic de la Călugăreni

 

Centrul de Cercetare a Limesului Roman din cadrul Muzeului Județean Mureș, cu sprijinul Asociației Milites Marisensis prezintă cea de-a doua ediție a evenimentul „Ludi Megalenses”
Cu prilejul redeschiderii Parcului arheologic de la Călugăreni și cu ocazia Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, vă așteptăm sâmbătă, 9 aprilie 2022, între orele 10:00-16:00, la Parcul arheologic de la Călugăreni. Am pregătit ghidaje în pavilioanele expoziționale TIME BOX, ateliere interactive de pedagogie muzeală destinate familiilor, parade ale soldaților romani, demonstrații militare romane și multe alte surprize. Accesul este gratuit.
Evenimentul de sâmbătă este inspirat din festivalul Romei Antice cu același nume - Ludi Megalenses (cunoscut și ca Megalesia sau Megalensia) care avea loc în perioada 4 - 10 aprilie, în onoarea zeiței Cybele, cunoscută de romani sub numele de Magna Mater.
***
Situl roman de la Călugăreni face parte din vastul sistem defensiv al Imperiului Roman cunoscut sub termenul de limes și a jucat un rol strategic în apărarea Văii Nirajului și a provinciei Dacia.
Cunoscut în legendele locale sub numele de „Cetatea și palatul Sânzienei”, existența sa a fost consemnată încă de la începutul secolului al XVIII-lea. Primele săpături arheologice, realizate la sfârșitul secolului al XIX-lea au dus la localizarea exactă a castrului. Potrivit ștampilelor cu textul CPAI de pe materialul tegular, unitatea militară staționată aici a fost o trupă auxiliară de infanterie și anume c(ohors) p(rima) A(ugusta) I(turaeorum) sagittarium.

În 2015 a fost înființat Parcul arheologic de la Călugăreni care este administrat de Centrul de Cercetare a Limesului Roman, din cadrul Muzeului Județean Mureș. Parcul se extinde pe o suprafață de peste 5 ha și are ca scop protejarea și valorificarea sitului arheologic.

Cum se poate ajunge la Parcul arheologic de la Călugăreni?
Cu mașina - pe ruta Târgu Mureș - Miercurea Nirajului - Călugăreni, 36 km. Durata traseului: 40 de minute. Parcarea este gratuită.
Cu autocarul - firmă privată, pe ruta Târgu-Mureș - Sfântu Gheorghe, plecări din Autogara de pe strada Bega, Târgu Mureș, de la orele: 10:30 și 15:30. Durata traseului: aprox. 60 min.
//
A Maros Megyei Múzeum Római Limeskutató Központja a Milites Marisensis Egyesület közreműködésével bemutatja Ludi Megalenses éves rendezvényének második kiadását
A Mikházi Régészeti Park újranyitása és a Műemlékek Világnapja alkalmából a Maros Megyei Múzeum idén is szeretettel várja az érdeklődőket a Ludi Megalenses rendezvényre. Szeretettel várjuk 2022. április 9-én, szombaton 10:00 és 16:00 óra között a Mikházi Régészeti Parkba. Lesz tárlatvezetés a TIME BOX pavilonokban, családi interaktív múzeumpedagógiai foglalkozás a Régészeti Parkban, római katonai felvonulás és katonai bemutatók, valamint számos más meglepetés. A belépés ingyenes.
A szombati rendezvényt az azonos nevű ókori római fesztivál, a Ludi Megalenses (más néven Megalesia vagy Megalensia) ihlette, amelyet április 4. és 10. között tartottak Kübelé istennő tiszteletére, akit a rómaiak Magna Mater néven ismertek.
***
A mikházi római kori lelőhely a Római Birodalom limes néven ismert hatalmas védelmi rendszerének része volt, és stratégiai szerepet játszott a Nyárád-völgy és Dácia tartomány védelmében.
2015-ben hozták létre a Mikházi Régészeti Parkot, amelyet a Maros Megyei Múzeum Római Limeskutató Központja kezel. A park több mint 5 hektáros területen fekszik, feladata a régészeti lelőhely védelme és hasznosítása.

Hogyan közelíthető meg a Mikházi Régészeti Park?
Személygépkocsival – útvonal: Marosvásárhely – Nyárádszereda – Mikháza, 36 km. Az utazás 40 percet vesz igénybe. A parkolás ingyenes.
Autóbusszal – magáncég üzemelteti, útvonal: Marosvásárhely – Sepsiszentgyörgy, indulás a Bega utcai állomásról, Marosvásárhelyről 10:30 és 15:30 órakor. Az utazás kb. 60 percet vesz igénybe.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu