marți, 5 aprilie 2022

CAHLĂ SPECIALĂ PENTRU SOCLU

 


CAHLĂ SPECIALĂ PENTRU SOCLU
Trecerea de la un compartiment al sobei la altul – soclu, camera de ardere, camera de încălzire, coronamentul – se făcea prin cahle-speciale care sunt împărțite pe tipuri în funcție de locul ocupat în cadrul unei sobe (de exemplu cahle pentru soclu, cahle pentru cornișă, cahle de colț).
Cahla de față este o cahlă-specială pentru soclu smălţuită cu smalț de culoare verde, descoperită cu ocazia lucrărilor de consolidare și restaurare efectuate în anii 2003-2004 la clădirea din Piața Libertății nr. 15 din Baia Mare, cunoscută sub numele de Casa Lendvay. Lățimea fragmentului este de 14 cm, iar lungimea de 17,5 cm. Pe verso se păstrează începutul olanului.
În partea inferioară a cahlei pentru soclu există un decor situat pe o muchie reliefată și care constă într-o linie orizontală frântă sub forma unor dinți de fierăstrău. În partea superioară a cahlei regăsim o altă muchie mult mai puternic reliefată, care are ca principal element de decor un brâu împletit, flancat de o parte și de alta de câte un șir de alveole.
Cahla de față face parte din seria de cahle-speciale care au fața vizibilă profilată, formată din toruri și cavete. Astfel de piese își fac apariția în secolul al XVI-lea, pentru a se generaliza în secolul al XVII-lea. Cahle din acest tip sunt cunoscute la Făgăraș, Racoșu de Jos, Vințu de Jos, Baia Mare, Cristuru Secuiesc. Cahla-specială descoperită la Casa Lendvay se datează cel mai probabil în secolul al XVII-lea.
Bibliografie: Raul Cardoș, Cahle descoperite la Casa Lendvay din Baia Mare, în Marmatia 8/1, 2005, 355-373.
Raul Cardoș, muzeograf
Zamfir Șomcutean, conservator
Gavril Moldovan, desenator

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu