duminică, 3 aprilie 2022

MORPHO RHETENOR

 





EXPONATUL LUNII APRILIE la Muzeul de Științele Naturii este:
MORPHO RHETENOR
Specie răspândită și destul de comună în Columbia, Venezuela, Peru, Brazilia și Bolivia. Este prezentă în pădurile tropicale de câmpie și de la poalele Anzilor de Est, la altitudini cuprinse între 0 - 1000 m. Anvergura aripilor măsoară între 10 și 15 cm.
Coloritul albastru al aripilor nu este dat de pigmenți, ci este unul structural, generat de refracția luminii la contactul cu solzii microscopici distribuiți în straturi pe suprafața aripilor. Fenomenul se numește irizare și este un tip de iluzie optică în care nuanțele diferă în funcție de unghiul din care sunt privite.
Aripile albastre strălucitoare ale fluturilor sunt enorme în raport cu dimensiunea corpului lor, rezultând un zbor foarte lent și sacadat. Efectul este că partea superioară albastră strălucitoare pare să clipească ca un far, în timp ce alternează în zbor cu suprafața întunecată de dedesubt. Acest lucru face dificil pentru un eventual prădător să îi urmărească zborul. Dacă este atacat, zborul încet se schimbă instantaneu printr-o manevră evazivă rapidă, după care fluturele se afundă în pădure, unde se așează pe plante sau sol cu aripile strânse. Prădătorul care l-a urmărit încă mai caută, desigur, o insectă albastră strălucitoare, dar fluturele afișând partea inferioară maro închis reușește să scape.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu