AURUL
Aurul este unul dintre cele mai prețioase metale, găsindu-se în cantități variabile în multe locuri de pe Pământ. Fiecare continent dispune de zăcăminte de aur, dar cele mai faimoase sunt cele din California, S.U.A., a căror descoperire în 1848 a provocat ”Marea goană după aur”, care în perioada 1848 – 1853 au mobilizat 250000 de căutători și au produs aur în valoare de peste 200 de milioane de dolari.
În România se găsește în Patrulaterul Aurifer din Munții Metaliferi, cu multe zăcăminte relativ bogate, exploatate încă din vremea romanilor și mai înainte.
Se crede că meritul descoperirii acestui metal prețios îi revine Omului din Epoca de Piatră. Acesta și-a dat seama că metalul putea fi topit și turnat în forme ornamentale primitive.
Aurul este moale, galben-strălucitor, cântărește de aproape două ori mai mult decât argintul. Este bun conducător atât de electricitate, cât și de căldură. De asemenea, rezistența sa la coroziune îl face unic printre metale. Este insolubil în majoritatea acizilor, cu excepția acidului selenic și a apei regale. Mai este solubil în mercur, așadar bijuteriile și podoabele din aur trebuie păstrate departe de acest metal.
Atunci când se găsește singur în natură, necombinat cu alte substanțe este denumit element nativ.
Aurul este unul dintre cele mai prețioase metale de pe Pământ. Se folosește la fabricarea bijuteriilor și a ornamentelor și este unul dintre puținele metale care nu sunt afectate de coroziune.
Sursa: Revista Comorile Pământului
În muzeul nostru sunt expuse, în sala I, mai multe eșantioane, provenind din zona Roșia Montană și Baia de Arieș.
#QRCODE
Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu