Colanul dacic descoperit în zona Lacului Tei (București)
În studiul din anul 1937, intitulat „Necklaces & Bracelets of Traco Scytice & Dacian Styles with Snake Ornamentation”, publicat de George Severeanu în Bucureștii. Revista Muzeului Municipiului București, este menționat și descris sumar un colan masiv din argint („Dacian Type”) realizat dintr-o bară de argint cu secțiune circulară având unul din capete subțiat, iar celălalt lățit în forma unei protome animaliere stilizate.
Locul descoperirii este menționat ca fiind în București, zona Lacul Tei, contextul arheologic fiind necunoscut. Starea actuală de conservare dezvăluie în ruptura uneia dintre extremități caracteristica sau maniera tehnică de realizare: o bară suport din argint peste care s-a adăugat un înveliș din același metal. Ornamentația care sugerează corpul solzos al șarpelui este compusă din mici șiruri de linii incizate și dintr-o serie de elemente liniare care alternează cu semicercuri și incizii oblice în zona protomei.
Cântărind 288 g, având deci o structură masivă, colanul se încadrează cronologic în perioada Latène-ului târziu.
În orfevrăria dacică sunt cunoscute doar colanele cu capetele terminale libere, dar realizate dintr-o bară torsadată și de asemenea, cele cu corpul neted dintr-o tijă rotundă în secțiune, prevăzute cu sistem de închidere format dintr-o buclă și cârlig. Este așadar, un obiect unicum pentru spațiul Daciei preromane unde nu se cunosc descoperiri asemănătoare.
Colanul poate fi admirat în cadrul expoziției permanente de la Palatul Suțu, secțiunea dedicată Arheologiei.
Dr. Sorin Cleșiu, arheolog, Biroul Arheologie Preventivă și Sistematică, Secția Istorie #MMB
Sursa informațiilor Muzeul Curtea Veche.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu