marți, 19 aprilie 2022

Arheologie experimentală - silexul

 

Arheologie experimentală - silexul
Pentru o mai bună înțelegere a utilajului litic descoperit în urma cercetărilor în siturile preistorice și protoistorice din sud-vestul Munteniei, în ultimii ani au fost derulate în cadrul Muzeului Județean Teleorman numeroase experimente privind reproducerea acestuia.
Materia primă utilizată a fost adusă din lunca Dunării de pe teritoriul comunei Ciuperceni (jud. Teleorman), unde se găsește silex din abundență. Zona este cunoscută în lumea științifică datorită existenței unor situri în care s-a cioplit silexul din paleolitic până în epoca bronzului.
Experimentele au vizat obținerea unor lame și lamele din silex prin mai multe tehnici. De aceea s-au utilizat diferite percutoare dure din diverse roci, percutoare moi din gresie sau coarne de cerb, ren sau elan, mici galeți pentru abraziunea marginilor nucleilor, percutoare din lemn pentru percuția directă sau indirectă etc.
Rezultatele au permis realizarea unei colecții de referință, utilă la în depistarea tehnicilor de obținere a uneltelor din silex descoperite în siturile cercetate. De asemenea este în curs un experiment privind starea de conservare a mai multor lame de mari dimensiuni, legate împreună într-o legătură din piele și transportate pe distanță mare.
Cel mai important rezultat a constat în acumularea unor observații privind nivelul de măiestrie necesar în tehnicile diverse de prelucrare a silexului. Astfel se vor putea depista în cadrul siturilor existența unor artizani, cioplitori de silex.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu