EXPONATUL LUNII
Castravetele de mare tubular - Holothuria tubulosa Gmelin, 1791
Castraveții de mare sunt, alături de stele și arici de mare, animale nevertebrate care fac parte din încrengătura Echinodermata. Numele popular al acestora provine de la forma alungită a corpului, similară legumei cu același nume.
Habitatul natural al castraveților de mare este reprezentat de mări și oceane din întreaga lume, preferând fundul nisipos sau mâlos al acestora precum și recifele de corali.
Există peste 1.700 specii de castraveți de mare, cu forme, dimensiuni și culori dintre cele mai variate, unele specii având capacitatea de a-și schimba culoarea.
Holothuria tubulosa este un castravete de mare cu lungimea cuprinsă între 20 și 45 cm și un diametru de aproximativ 6 cm. Culoarea variază de la maro pal, cu pete uneori violet până la maro roșcat. Suprafața sa este acoperită de numeroase papile conice lungi și închise la culoare.
Se găsește de la suprafață până la 100 m adâncime în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic până în Golful Biscaya.
Se hrănește cu detritus, alge și plancton. În partea anterioară a corpului prezintă tentacule terminale scurte și turtite pentru orientarea fluxului de apă cu sedimente, din care castravetele de mare extrage particulele organice cu care se hrănește, eliminând apoi elementele neasimilabile, cum ar fi nisipul.
Castraveții de mare joacă un rol esențial în ecosistemele marine, unde se hrănesc, prin filtrarea activă a sedimentelor. Prin absorbția și redistribuirea nutrienților în ecosistemele pe care le populează, ajută la reciclarea materiei organice prevenind acumularea de materie organică în exces și menținând astfel echilibrul ecologic al habitatului marin.
Astfel, castraveții de mare nu sunt doar simpli locatari ai oceanelor, ci factori esențiali ai sănătății și diversității vieții subacvatice.
Din păcate, pescuitul excesiv, destinat în special pieței de medicină tradițională și alimentație, poluarea mărilor și oceanelor, inclusiv contaminarea cu plastic și alte deșeuri afectează sănătatea și supraviețuirea acestor animale, ducând la scăderea populațiilor în multe regiuni.
Prin studii științifice și monitorizarea atentă a populațiilor, cercetătorii lucrează pentru a înțelege mai bine nevoile castraveților de mare și pentru a dezvolta strategii eficiente de conservare a cestora.
În muzeul nostru este expus în sala a 2-a, în vitrina destinată echinodermelor
Sursa: https://www.european-marine-life.org
https://en.wikipedia.org
https://divet.ro
#QRCODE
Sursa informațiilor Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu