sâmbătă, 28 decembrie 2024

Naturalistul nu este mereu cel care colectează, ci uneori... cel care este colectat!

 

Etichetele unor exemplare aflate în colecțiile de științe naturale ne amintesc uneori de întâmplări inedite petrecute în vremuri de mult apuse... Este și cazul unui exemplar de Parthenos aspila Honrath, 1888 capturat în urmă cu aproape 120 ani, aflat în colecția realizată de Franz Salay, primul conservator al colecțiilor de lepidoptere de la Muzeul de Istorie Naturală din București.
Relativ frecvent întâlnită în apropierea râurilor care travesează pădurile tropicale umede din nord-estul insulei Noua Guinee și arhipelagul Bismark, Parthenos aspila este o specie diurnă endemică descoperită destul de târziu. Ea a fost descrisă la sfârșitul secolului al XIX-lea de Eduard Gustav Honrath (1837-1893), comerciant de artă și entomolog amator berlinez.
La puțin timp după publicarea descrierii acestei specii, un alt entomolog german pasionat, Carl von Hagen, a fost trimis în misiune în Noua Guinee de către Muzeul de Istorie Naturală al Universității Harvard.
Chiar dacă șansa i-a oferit lui von Hagen posibilitatea să observe în natură și să colecteze fluturi atât de rari și de spectaculoși, la un moment dat el a aflat pe propria piele că uneori viața unui colecționar de insecte, în special în regiuni încă insuficient explorate, nu este tocmai lipsită de riscuri.
În cartea sa “Still Life: Adventures in Taxidermy” (2011), Melissa Milgrom amintește modul în care s-a terminat aventura lui von Hagen în Noua Guinee: în cursul anului 1900, acesta a dispărut, ulterior aflându-se că a fost capturat de un trib de băștinși canibali care l-au... consumat!
În urma sa – mărturie a unei pasiuni extraordinare pentru fluturi – von Hagen a lăsat un număr important de exemplare capturate care îmbogățesc în prezent câteva colecții norocoase din Europa și America de Nord. Muzeul Antipa păstrează în colecțiile sale un astfel de exemplar, mărturie a sacrificiilor care sunt uneori necesare pentru a intra în posesia unui fluture dintr-o specie deosebit de rară.


#muzeulantipa #lepidoptere #explorare #exploratori #fluturitropicali #expeditii

 

Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu