marți, 3 decembrie 2024

Perușul călugăr (Myopsitta monachus)

 







Deschiși permanent pentru cunoaştere!


Exponatul lunii decembrie 2024 la Vivariu Bacău - Perușul călugăr (Myopsitta monachus)


Perușul călugăr, face parte din ordinul Psittaciformes, familia Psittacidae, fiind originar din zonele temperate până la subtropicale ale Americii de Sud.
Acest peruș are un corp mic, îndesat, ce măsoară 29 cm în lungime, având o deschidere a aripilor de 53cm şi cântărind între 90-140g. Coloristica, în mare parte de un verde aprins, îl face foarte atrăgător, aceasta contrastează cu albastrul întunecat al penelor lungi din aripi. Regiunile ventrale sunt mai deschise la culoare, iar fruntea, gâtul și pieptul sunt gri cenușiu. Perușii călugăr sunt foarte gălăgioși, iar țipetele lor sunt descrise adesea ca fiind metalice, asurzitoare.
Femelele tind să fie cu 10-20% mai mici decât masculii, dar nu li se poate determina sexul decât prin efectuarea testului ADN sau a unor teste ale penelor.
Încă de la jumătatea secolului al XX-lea, acești peruși s-au răspândit, formând colonii sălbatice și în alte colțuri ale globului. S-au adaptat rapid condițiilor noi și au început să se reproducă.
Perușul călugăr este singurul papagal care îşi construieşte cuibul din beţe într-un copac sau mai degrabă pe o construcţie făcută de om decât într-o scorbură de copac.
Spre deosebire de majoritatea papagalilor, călugării consumă o mare varietate de hrană, de la fructe și nuci la semințe, ierburi, frunze, muguri și chiar insecte.


Material realizat de conservator Corduneanu Emil

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu