marți, 21 iunie 2022

Ceramica habană

 


Ceramica habană avea și rol decorativ în interiorul țărănesc
Olarii anabaptiști de limbă germană, considerați eretici de către Vatican, au fost alungați din loc în loc, de-a lungul istoriei. După unele surse, numele de habani își are originea în cuvântul evreiesc „ha-nanin”, care înseamnă „copiii lui Dumnezeu” sau din cuvântul „hushabe”, care în dialectul morav înseamnă „așezare, colonie”.
Diversitatea morfologică a pieselor habane reflectă deprinderile domestice ale comanditarilor, de la uzul lor în reședințe princiare sau nobilare ca funcționalitate și reprezentare, până la recuzita de decorare a interiorului țărănesc din mediul rural.
Astăzi vă prezentăm un canceu din colecția Muzeului de Etnografie Brașov lucrat într-un atelier din vestul Slovaciei, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Canceul a fost modelat la roată, decorat cu angobă cu smalț de cositor și plumb, pictat cu pensula, culori obținute la foc înalt din oxizi metalici: albastru cobalt, galben – antimoniu, verde – cupru, brun – mangan. Are corp piriform, prezintă decor amplasat pe toată suprafața, iar frontal se poate observa motivul “pomul vieții”, un buchet cu două flori cu petale colorate și o garoafă în mijloc și coș împletit.
Dacă doriți să admirați atât ceramica habană, cât şi ceramica din alte centre de olărit, vă invităm să vizitați Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Muzeul Etnografic Săcele și Muzeul Etnografic ”Gheorghe Cernea” din Rupea.
Sursa: Ligia Fulga, Lia Maria Voicu, Ceramica de tradiție habană. Istorie, mentalități și relații comerciale în sec. al XVIII-lea, Brașov, 2013

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu