sâmbătă, 18 iunie 2022

ENTOMOLOGIE - INSECTE SOCIALE

 




Deschiși permanent pentru cunoaștere!
Proiectul cultural - expozițional VALOAREA CĂRȚII
ENTOMOLOGIE - INSECTE SOCIALE
„Fără cărţi, viaţa ar fi o eroare” (Friedrich Nietzsche)
În nici una dintre lucrările sale, Natura nu şi-a arătat originalitatea mai mult decât în cazul insectelor.
Studiul insectelor este prezent în aproape toate culturile lumii din timpuri străvechi. Astfel, Plinius cel Bătrân, (23 - 79 d.Hr.) a scris o carte despre insecte, iar omul de ştiinţă din Kufa, Ibn al-A‘rābī (760-845 d.Hr.) a scris o carte despre muşte.
Studiul ştiinţific al insectelor în sens modern a început relativ recent, în secolul al XVI-lea. William Kirby, considerat „părintele entomologiei”, a publicat prima sa lucrare importantă, Monographia Apum Angliae (Monografia albinelor Angliei), în 1802. Insectele sociale, prin traiul în „familii” cu reguli complexe au fost subiectul a mii de lucrări după cea publicată de Kirby.
Cercetătorii au urmărit ordinea exemplară care domneşte în statul insectelor sociale şi au constatat câtă asemănare se poate găsi între viaţa lor socială şi a noastră. Entomologii au descris în cărţile de specialitate despre cum sunt organizate societăţile de insecte sociale şi cum a apărut acel instinct superior, care face din aceste colonii o unitate aşa de bine definită, încât se poate numi societatea lor un organism, organismul social.
Se poate spune că insectele sociale influențează ecosistemele în care trăiesc. Adevăratele insecte sociale - toate furnicile și termitele, precum și unele albine și viespi - reprezintă 75% din biomasa lumii insectelor, potrivit lui Edward O. Wilson. O colonie de albine sociale poate număra zeci de mii de indivizi și sute de milioane de furnici pot trăi împreună într-o supercolonie de cuiburi interconectate.
Luna aceasta prezentăm lucrări din sfera entomologiei aflate în patrimoniul instituţiei noastre, dedicate insectelor sociale.
1. Albinele de T.A. Bădărău, editura Cartea Românească Bucureşti, 1938
2. Unsere Honigbiene de prof. K. Sajo, Stuttgard, 1909
3. European Red List of Bees, European Union, 2014
4. The Enciclopedia of Animals, 2008
5. Termitele de M. A. Ionescu, editura Academiei Republicii Socialiste România, 1980 6. Excursie în imperiul furnicilor, de Frank Stevens, Linz 1910
7. The insect societies, de Edward O. Wilson, 1979.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu