sâmbătă, 18 iunie 2022

Despre Dinozauri

 




Despre Dinozauri!
„Daca nu ştii ce s-a întâmplat în trecut, nu înţelegi ce se întâmplă în prezent”
(Dennis Pager)
Pe baza datării fosilelor descoperite se consideră că dinozaurii au apărut în Triasic, cu aproximativ 243 milioane de ani în urmă. Originea și evoluția dinozaurilor sunt subiecte ale unor cercetări continue pe baza cărora sunt publicate anual lucrări științifice sau cărți adresate publicului larg. .
Între anii 1815 și 1824, William Buckland, profesor de geologie la Oxford, a adunat mai multe oase fosilizate de Megalosaurus și a devenit prima persoană care a descris un dinozaur într-un jurnal științific.
Al doilea gen de dinozaur identificat, Iguanodon, a fost descoperit de către Mary Ann Mantell - soția geologului englez Gideon Mantell, în anul 1822. Gideon Mantell a recunoscut asemănările dintre fosilele sale și oasele iguanelor moderne. El a publicat concluziile sale în 1825.
Despre dinozauri, au fost publicate numeroase pagini. Entuziasmul publicului pentru aceste animale, a dus la o finanțare semnificativă a studiului dinozaurilor. Scheletele de fosilizate au fost asamblate și sunt atracții în muzeele din întreaga lume.
Şi muzeul de Ştiinţele Naturii din Bacău, are o expoziţie temporară „O lume dispărută”, despre aceste animale fantastice din care vizitatorul îşi îmbogăţeşte cultura şi îşi completează cunoştinţele.
Biblioteca de specialitate a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” deţine căteva cărţi şi enciclopedii despre Dinozauri. Deşi sunt de data mai recentă, informaţiile sunt extrem de valoroase.
1. „The making of Jurassic Park” de Don Shay & Jody Duncan, Londra, 1993;
2. „Hunting Dinosaurs” Louie Psihoyos with John Knoebber, ed. Cassell, 1994;
3. „The world of the Dinosaurs” , Ron Taylor, ed. Blitz, 1993;
4. „Enciclopedia Dinozaurilor”, Chris Mc Nab, ed. Teora, 2007;
5. „Să explorăm lumea Dinozaurilor”, Rupert Matthews, ed. Top That!, 2005;
6. „Condiţiile de mediu ale vieţuitoarelor din trecutul geologic”,
N. Macarovici şi N. Paghida-Trelea, ed. Tehnică, Bucureşti 1977.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu