sâmbătă, 18 iunie 2022

ANIMALE EMBLEMATICE DIN ROMÂNIA

 





PROIECTUL CULTURAL - EXPOZIȚIONAL
ANIMALE EMBLEMATICE DIN ROMÂNIA
„Singurul lucru pe care trebuie să-l ştii este unde se află biblioteca…” – Albert Einstein
Fauna din România este bogată și variată, speciile fiind răspândite în corelație cu relieful și vegetația.
Unele specii au fost integrate în tradiţiile şi obiceiurile româneşti sau au apărut pe blazoanele marilor case boiereşti şi steagurile de luptă, simbolizând puterea, inteligența, rezistenţa, curajul, etc. Printre speciile din fauna României care au devenit simboluri se numără: zimbrul, ursul şi lupul.
Zimbrul (Bison bonasus), cel mai mare mamifer european, simbol asimilat cu bourul, inscripționat pe vechea stemă a Moldovei, legendarul animal care a trăit în codrii Maramureșului, până la jumătatea secolului al XIX-lea. În prezent, câteva exemplare trăiesc în Parcul Național Hațeg, aduși din Pădurea de la Bialowieza (Polonia), singurul loc unde zimbrul a fost protejat. De asemeni, în Rezervația de Zimbri Neamț în anul 1974 s-au „născut” primele două exemplare de zimbru autohtone.
Lupul (Canis lupus) a avut în trecut cea mai largă răspândire a vreunui mamifer pe glob. Lupul este o specie cheie, care joacă un rol esențial în reglarea structurii ecosistemului.
Legenda spune că un lup pe care Decebal l-a salvat dintr-o prăpastie, pe când animalul era pui și avea un picior rupt l-a salvat la randul său pe regele dac de o haită de lupi sălbatici. Stindardul de luptă al armatei dacilor, avea forma unui cap de lup cu gura deschisă, care se continua cu un corp de şarpe. În bătaia vântului, acesta se umfla şi scotea sunete care imitau urletele lupilor, metodă prin care dacii își intimidau duşmanii.
Ursul carpatin (Ursus arctos)), animal deosebit de puternic, foarte masiv, considerat „regele animalelor”. Specie strict protejată la nivel național, ursul brun este pentru România o emblemă pentru vitalitatea ecosistemelor naturale din zonele carpatică și subcarpatică. Dovezi ale unui cult al ursului atestă faptul că 1 august era considerată Ziua Ursului, ţinută cu mare stricteţe în satele subcarpatice, pentru ca ursul să nu atace turmele şi cirezile păşunate la munte.
Luna aceasta am expus în miniexpoziția „Valoarea cărții”, câteva exemplare din colecția de carte a bibliotecii de specialitate a muzeului. Vă invităm să o vizitați în perioada 15.04.2022 – 14.05.2022.
1. Mamiferele României, Raul Călinescu, Imprimeria Naţională Bucureşti, 1931;
2. Căpriorul, Horia Almăşan, A.G.V.P.S. 1967;
3. Sălbăticiuni din vremea stămoşilor noştri, Alexandru Filipaşcu, ed. Ştiinţifică, Bucureşti 1969;
4. Ursul brun în Carpaţii României, Laszlo Vasile Kalaber, Târgu Mureş 1999;
5. Animale, Ghid vizual complet al lumii sălbatice, ed. RAO, 2006.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu