sâmbătă, 18 iunie 2022

GRIGORE ANTIPA

 





Deschiși permanent pentru cunoaștere!
Proiectul cultural – expozițional „VALOAREA CĂRȚII”
„Să citești cărți bune este ca și cum ai purta o conversație cu cei mai de seamă oameni ai secolelor trecute” (Rene Descartes)
ÎN ACEASTĂ LUNĂ VOM CITI DIN GRIGORE ANTIPA!
Grigore Antipa se numără alături de Emil Racoviță și Ion Borcea, printre inițiatorii științelor mării în România.
El a întreprins în acest scop diferite expediții de cercetare, și a interpretat datele diferitelor măsurători. Astfel prin cărțile scrise de el, călătorim alături de savanți și cercetători în adâncuri și vedem ceea ce ei au văzut, mergem cu ei în laboratoare și descoperim ceea ce ei au descoperit.
Cărțile „Fauna ihtiologică a României” premiată în anul 1906 cu Premiul Adamachi alături de lucrarea „Pescăria şi pescuitul în România” (1916), reprezintă şi astăzi puncte de reper pentru specialiștii în ihtiologie şi exploatarea peștelui.
Aceste volume, prezentate în expoziția Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” din Bacău, sunt scrise în urma unor activități ample de cercetare, de peste 14 ani. Ele sunt lucrări științifice de faună, biologie și sistematică. Grigore Antipa a elaborat proiecte de convenții internaționale în vederea reglementării pescuitului în Dunăre, Marea Neagră și Prut.
La începutul secolului al XX-lea, s-a ocupat de lucrări hidrotehnice, îndiguiri, de săparea canalelor din Delta Dunării, rezultatul în urma acestor lucrări fiind acela că producția de pește a crescut de zece ori.
Volumele scrise sunt de interes național, deoarece în urma cercetărilor naturaliste și științifice sunt trase concluzii necesare punerii unei baze de dezvoltare economică a țării.
De ce mai sunt importante aceste cărți scrise în urma cu mai bine de 100 de ani? Deoarece cuprind, alături de informația științifică, și o parte din etnografia poporului român, a pescuitului, nume populare românești ale instrumentelor de pescuit, date statistice privind producția de pește, prețurile peștelui și alte date economice și comerciale, cu valoare documentară.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu