sâmbătă, 18 iunie 2022

ASTRONOMIA

 





ASTRONOMIA
„Cărţile care te ajută cel mai mult sunt cele care te fac să gândeşti cel mai mult”. (Theodore Parker)
Dorința de cunoaștere a încurajat întotdeauna studiile astronomice. Popoarele antice au asociat obiectele și fenomenele cerești, cu zei și spirite, construind temple și aliniamente astronomice.
Astronomia este una dintre cele mai vechi ştiinţe ale naturii. Iniţial obiectele şi fenomenele cereşti au fost asociate cu zei şi spirite. Totuşi căutarea unor explicaţii raţionale a început încă din antichitate. Au fost descoperite însemnări datând de peste 5000 de ani privind observaţii astronmice realizate de egipteni, babilonieni şi chinezi.
Astronomia a devenit o ştiinţă modernă odată cu Copernic şi Kepler, primul fiind descoperitorul sistemului heliocentric iar cel de al doilea al legilor de mişcare eliptică a planetelor în jurul Soarelui.
Isaac Newton a publicat, în 1686, faimoasa sa lucrare Phylosophiæ naturalis principia mathematica, care cuprinde şi legea gravitaţiei universale.
Primii astronomi au folosit doar propria vedere sau un instrument pentru a calcula poziţia stelelor. Astăzi, telescoapele optice care văd lumi situate la 1-5 miliarde ani-lumină au fost depăşite de radiotelescoape care pătrund mai adânc în spaţiu. În secolul 21, studiile cosmologice au primit un impuls considerabil determinat de dezvoltarea tehnicilor de studiu şi a instrumentelor, fiind publicate numeroase lucrări ştiinţifice.
Luna aceasta am expus în miniexpoziția „Valoarea cărții”, câteva exemplare din colecția de carte a bibliotecii de specialitate a muzeului. Vă invităm să o vizitați în perioada 15.05.2022 – 14.06.2022.
1. „Principiile matematice ale filozofiei naturale” scrisă de Isaac Newton în anul 1726. Volumul expus este prima traducere în limba română de prof. Victor Marian în anul 1956, editura Academiei Republicii Populare Române. Această carte reprezintă o piatră fundamentală în istoria gândirii umane.
2. „Astronomie”, vol. I, de M. De la Lande, ediţia a doua, revizuită şi adaugită, apărută la Paris şi datată din anul M. DCC. LXXI. (1771). Lucrarea a fost scrisă în 10 ani (1771-1781) şi are 4 volume;
3. „Tratat de astronomie practică”, de M. Abel Souchon, o expunere a calcului Ephemeridelor, apărută la Paris în anul 1883;
4. „Ferestre spre univers”, de Robert Estalella, o enciclopedie despre Univers, editată de Teora, Bucureşti, 1998;
5. „Big Bang – Originea universului”, de Simon Singh, un volum în care este făcută o descriere acceptabilă, raţională şi coerentă a apariţiei şi evoluţiei universului, editura Humanitas, Bucureşti 2012.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu