sâmbătă, 18 iunie 2022

BOTANICA ÎN ROMÂNIA

 




PROIECTUL CULTURAL – EXPOZIȚIONAL „VALOAREA CĂRȚII″
BOTANICA ÎN ROMÂNIA
„Cartea este asemenea unei grădini pe care o poţi purta într-un buzunar.” (Proverb chinezesc)
Plantele verzi au un rol esenţial pentru existenţa vieţii pe Pământ. Amintim doar că prin intermediul lor în natură are loc un circuit continuu de materie. Plantele spontane sau cele cultivate furnizează imense cantităţi de produse folosite de om în industria alimentară, textilă, a celulozei şi hârtiei, a zahărului, a cauciucului, a mobilei, în construcții, în industria farmaceutică, în industria parfumurilor, etc.
Încă din vremuri străvechi, poporul român a cunoscut şi a denumit plantele pe care le-a întâlnit în natură. Astfel, în „Descriptio Moldaviae” (1715) Dimitrie Cantemir a descris vegetaţia spontană şi cultivată a Moldovei şi a prezentat o hartă cu răspândirea pădurilor.
Gheorghe Şincai, reprezentantul Şcolii ardelene, e elaborat, între anii 1808 şi 1810, primul dicţionar românesc de ştiinţe naturale. Timotei Cipariu a publicat în anul 1947 un Vocabular românesc, unguresc, german şi latin cu denumiri de plante din Transilvania.
Contribuţii botanice însemnate au adus şi Florian Porcius, Dimitrie Brandză şi Dimitrie Grecescu. În 1906, Zach Panţu publică lucrarea „Plantele cunoscute de poporul român”.
Lucrarea „Flora Republicii Socialiste România”, publicată în 13 volume între anii 1952-1970, cuprinde totalitatea plantelor identificate şi clasificate pe teritoriul ţării noastre.
În prezent botanica este una dintre ştiinţele de mare importanţă practică privind protejarea florei, creşterea producţiei, a valorificării superioare a terenurilor, etc.
Biblioteca de specialitate a Complexului Muzeului de Științele Naturii „Ion Borcea”, expune din colecția de carte proprie, câteva volume valoroase despre botanica românească.
Miniexpoziția, pe care vă invităm să o vizitaţi, se află amplasată în sala de expoziţii a muzeului până pe data de 14 iulie 2022.
1. „Flora Republicii Populare Române” vol. I, apărut în anul 1952 la editura Academiei Republicii Populare Române, redactor principal acad. Traian Săvulescu, preşedintele Academiei R.P.R.
2. „Flora – pentru determinarea şi descrierea plantelor ce cresc în România”, scrisă în anul 1923 de Iuliu Prodan fost profesor la Academia Agricolă din Cluj și publicată la editura Cartea Românească. Acest gen de lucrare a fost prima în limba română din vremea respectivă şi cuprinde aproape toate Fanerogamele şi Criptogamele vasculare cunoscute până atunci în ţară.
3. „Conspectus florae romaniae, Regionumque affinium” a fost scrisă de prof. Alexandru Borza, (1947-1949), în care au fost cuprinse 3637 specii de plante vasculare din România. Lucrarea a fost publicată la editura Cartea Românească.
4. „Plantele cunoscute de poporul român” de Zach Panţu, editura Minerva, Bucureşti,1906, este un vocabular botanic care cuprinde „numirile române, franceze germane şi ştiinţifice” ale plantelor.
5. „Curs de botanică” vol. I, Morfologia, ediţia a II-a, de Ioan Grinţescu, fost profesor de botanică la Facultatea de Ştiinţe şi Agronomie din Cluj şi Bucureşti, 1948.
Prima ediţie, din anul 1934, complet epuizată, a fost premiată de Academia Română cu „Premiul Statului Lazăr”.
6. „Atlas botanic”, editura Didactică şi Pedagocică, Bucureşti, 1973. Acest atlas botanic a fost realizat cu scopul de a pune la îndemâna elevilor şi a tuturor celor care doresc sa cunoască lumea plantelor, un amplu material în limita a 181 de planșe în culori.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu