sâmbătă, 18 iunie 2022

ARHITECTURA PEISAGERĂ

 



PROIECTUL CULTURAL – EXPOZIȚIONAL
„VALOAREA CĂRȚII”
ARHITECTURA PEISAGERĂ
„Cărţile îţi deschid mintea, îţi lărgesc gândirea şi te întăresc precum nimic altceva.” William Feather
Arhitectura peisageră este un domeniu multidisciplinar, care include noţiuni din botanică, horticultură, arte plastice, ecologie, arhitectură, geografie, inginerie civilă, ştiinţa solului, etc.
Termenul „arhitectură peisageră" a fost folosit pentru prima dată de către Scotsman Gilbert Laing Meason, în titlul cărţii sale „Arhitectura peisageră a marilor pictori ai Italiei" (Londra, 1828). Această lucrare cuprinde tipurile de arhitectură regăsite în picturile peisajelor.
Termenul a fost preluat de botanistul John Claudius Loudon, care a realizat că el are o aplicabilitate mai mare decât cea din teoria artei.
Din mărturii vechi scrise aflăm ca romanii au fost aceia care au aplicat arhitectura peisajului pe o scară extensivă.
Grădinile renascentiste s-au dezvoltat în cel de-al XVI-lea și cel de-al XVII-lea secol. În secolul al XVIII-lea, Anglia a atins punctul culminant în noul stil al arhitecturii peisagere. De-a lungul secolului al XIX-lea planificarea urbană a devenit tot mai importantă, reprezentând o combinație între planificarea modernă și tradiționalul grădinărit.
Arhitectura peisageră continuă să se dezvolte ca disciplină estetică și de arhitectură de-a lungul secolului XX dar şi XXI.
Arhitecţii peisageri realizează sistematizarea teritoriului de la scară macro şi până la crearea unui cadru personal prin amenajarea unei mici grădini private, reorganizarea spaţiilor urbane degradate, transformarea spaţiilor urbane poluate în zone verzi, restaurarea siturilor istorice, etc.
Biblioteca de specialitate a Complexului Muzeului de Științele Naturii „Ion Borcea”, expune din colecția de carte proprie, câteva volume despre arhitectura peisageră.
Vitrina, pe care vă invităm să o vizitaţi, se află amplasată în sala de expoziţii a muzeului până pe data de 14 martie 2022.
1. „Semer et planter” de D. Cannon, ed. J. Rothschild, 1894;
2. „Mon ami Le jardin” de F. Lequenne, Ed. Sequana, Paris, 1941;
3. „Arboricultura ornamentală şi arhitectura peisajeră” de V. Sonea şi L. Palade, Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1969;
4. „European garden design” de Ehrenfried Kluckert, Ed. Konemann 2005;
5. „Arhitectura peisageră” de M. Preda şi L. Palade, Ed. Ceres, Bucureşti, 1973;
6. „Encyclopedia of Garden plants and flowers” Ed. D.P., 1998.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu