miercuri, 24 iulie 2024

Povestea determinării unui exemplar din colecțiile de Lepidoptere

 


Nyceryx hyposticta - dorsal
#muzeulantipa
#colectiilemuzeuluiantipa
 

Nyceryx hyposticta - eticheta
#muzeulantipa
#colectiilemuzeuluiantipa


Nyceryx hyposticta - ventral
#muzeulantipa
#colectiilemuzeuluiantipa
 
 
Una dintre cele mai importante sarcini ale specialiștilor din cadrul unui muzeu de istorie naturală este identificarea corectă și cât mai exactă a exemplarelor din colecțiile zoologice.
Cu toate acestea, determinarea unui exemplar nu este o sarcină simplă și nici ușoară. Ea necesită cunoașterea temeinică a caracterelor utilizate pentru delimitarea grupurilor sistematice de diferite ranguri (clase, ordine, familii, triburi, genuri, specii etc), dar și folosirea informațiilor aflate pe eticheta care însoțește exemplarul, care ne oferă date asupra locului și momentului colectării acestuia.
Povestea determinării unui exemplar din colecțiile de Lepidoptere ale Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” ne poate oferi o idee asupra capcanelor cu care ne putem confrunta încercând să identificăm corect un exemplar dintr-o colecție zoologică. Acest exemplar a fost colectat – conform datelor înscrise pe eticheta aflată la acul exemplarului – în provincia Chanchamayo din Peru. Eticheta exemplarului (vezi imaginea) conține, alături de numele regiunii și al țării unde a fost colectat exemplarul, mențiunea “Seltenheit” (“raritate” în limba germană), dar și identitatea exemplarului – după aceste informații, ar fi vorba de un exemplar femel din specia Celerio perina.
Examinarea exemplarului (vezi imaginea cu exemplarul dorsal) a confirmat faptul că avem de-a face cu o femelă aparținând unei specii din familia Sphingidae, dar... numele științific “Celerio perina” este o mențiune înșelătoare, el nefigurând în nici unul dintre indexurile și cataloagele sistematice care cuprind specii din această familie (!!!).
În consecință, a fost necesară determinarea corectă a exemplarului pornind de la o serie de caractere care permit separarea diferitelor grupuri sistematice din cadrul familiei Sphingidae.
Examinarea atentă a exemplarului a dus la identificarea unor caractere care au permis la final determinarea corectă a acestuia:
în jumătatea externă a feței dorsale a aripii anterioare există o serie de 3 puncte semitransparente.
fața dorsală a aripilor posterioare este de culoare roz, cu câteva benzi transversale și nervurile de culoare neagră
fața ventrală a aripilor anterioare prezintă, în jumătatea bazală, numeroase pete de culoare galbenă de diferite forme și dimensiuni (vezi imaginea cu exemplarul ventral).
În acest fel s-a stabilit că exemplarul aparține specie Nyceryx hyposticta (C. & R. Felder, 1874), răspândită în America de Sud (Columbia, Venezuela, Ecuador, Peru și Bolivia). Este interesant de precizat că această specie este, într-adevăr, destul de rar semnalată, confirmându-se în acest fel mențiunea de pe eticheta aflată la acul exemplarului.
Iată cum munca de identificare corectă a unui exemplar din colecțiile de științe naturale este departe de a fi o activitate de rutină – de fapt, ea se poate dovedi în același timp dificilă, antrenantă și incitantă.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu