marți, 30 iulie 2024

Note de medicină populară din județul Harghita (I)

 


Note de medicină populară din județul Harghita (I)


Omului din satul tradițional, câmpul nu-i asigura numai roade agricole și locuri de pășunat, ci îi dădea și remedii menite a-i susține starea de sănătate și de a-i alina dureri.
Omul satului găsea majoritatea răspunsurilor în natura ce-l înconjura. Natura îi dădea o parte importantă din hrana de toate zilele, natura se îngrijea de animalele lui, în natură găsea inspirație pentru arta ce o creea și tot acolo îți găsea și leacurile. Poate că suferea și se bucura odată cu natura, care-i era alături în toate aspectele vieții.
Literatura de specialitate a stabilit un termen specific pentru ceea ce numim medicină populară. Etnologii au numit ETNOIATRIE acea confluență a două științe - etnologia și medicina (din lat. “etnos” / popor și “iatros” / vraci).
Se cuvine să trasăm câteva delimitări clare între ceea ce înseamnă în sens larg medicina tradițională, medicina naturopată și relația acestora cu medicina alopată din zilele noastre, bazată pe știință și experiment. Explic pe scurt aceste aspecte, având sprijinul unei persoane care și-a dedicat cea mai mare parte din viață studiului plantelor și preluării din familie, pe linia a patru generații, a unor cunoștințe de medicina tradițională și naturopată, transmise doar prin viu grai și practică. Este vorba de Raluca Olaru (restaurator, fitoterapeut, herbalist, cu studii realizate în România și Germania).
Medicina tradițională conține mai multe elemente decât medicina naturopată, cea din urmă folosindu-se doar de plante medicinale. În medicina tradițională mai intră și diferite ritualuri sau practici, precum cel de “pus oase la loc”, descântece, desfaceri...
Medicina naturopată se focusează pe plante medicinale și alte elemente din natură. Naturopatia se găsește atât în medicina tradițională, cât și în medicina alopată.
Totodată, medicina populară constituie și primul capitol al medicinei moderne românești.
În cadrul unor documentări recente despre medicina tradițională, în special naturopată, din județul Harghita, mai multe persoane au răspuns întrebărilor mele, astfel că vom reveni cu exemple și cazuri concrete, într-o serie de povestiri pe care o lansăm cu acest scurt material introductiv. Rămâneți alături de noi pentru a le descoperi!
- - -
Cosmina Marcela Oltean, Raluca Olaru
- - -
Foto - Turița mare (Agrimonia eupatoria), supranumită “regina tuturor plantelor” sau “planta care tratează orice boală”. Printre proprietățile sale se numără cele diuretice, antiinflamatoare, cicatrizante, anticancerigene și nu numai.

 

Sursa informațiilor MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu