marți, 2 iulie 2024

Exponatul lunii iulie este un vas sferic restaurat în cadrul Laboratorului Zonal de Restaurare - sectorul ceramică.

 

EXPONATUL LUNII IULIE 


Exponatul lunii iulie este un vas sferic restaurat în cadrul Laboratorului Zonal de Restaurare - sectorul ceramică.


Acest vas adânc, rotunjit, din lut, prevăzut cu un mâner cu o singură buclă în formă de braț atașat de gură este executat manual, decorat cu benzi geometrice pictate cu modele punctate, în culori cu pigmenți de umbră arsă, dând un efect vizual de plasă.
Are lungimea de 22,3 cm; înălțime 9,5 cm; diametru deschiderii vasului 16,3 cm în medie.
Vasul aparține epocii bronzului târziu, circa 1500-1250 î. Hr, descoperit în zona Ciprului antic.
Se presupune că acest tip de vas a fost folosit pentru menținerea îndelungată a temperaturii ridicate a lichidelor, făcând analogie cu vase din colecția Muzeului de Artă din New York, colecția muzeului Kunsthistorisches din Viena, colecția Muzeului Royale de Mariemont, sau din colecția British Museum din Londra. În analogii acest tip de vas este supranumit „vas de lapte”.
Asupra obiectului s-a intervenit anterior. Intervențiile fiind deficitare s-a adus în laboratorul de restaurare.
Vasul a trecut printr-un proces minuțios de restaurare-conservare, iar pentru reîntregirea sa, s-au efectuat următoarele intervenții: curățare umedă prin imersare, desfacerea lipiturilor anterioare și îndepărtarea stratului gros de aracet aplicat anterior, îndepărtarea completărilor cu ipsos de modelaj efectuate anterior, lipirea fragmentelor ceramice cu adeziv polivinilic, completarea lacunelor cu ipsos de modelaj, finisarea completărilor și curățarea zonelor unde s-a intervenit și integrare cromatică.
Vă invităm să admirați acest exponat remarcabil în expoziția din mansarda B2, „Patrimonium 2022-2023”, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 - 18:00. 


#mnab #exponatulluniiiulie

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu