marți, 9 iulie 2024

V𝗮𝘀𝘂𝗹 𝗮𝘃𝗶𝗳𝗼𝗿𝗺 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗖â𝗿𝗻𝗮 (𝗷𝘂𝗱. 𝗗𝗼𝗹𝗷)

 



V𝗮𝘀𝘂𝗹 𝗮𝘃𝗶𝗳𝗼𝗿𝗺 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗖â𝗿𝗻𝗮 (𝗷𝘂𝗱. 𝗗𝗼𝗹𝗷), d𝗶𝗻 𝗽𝗮𝘁𝗿𝗶𝗺𝗼𝗻𝗶𝘂𝗹 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗖𝗿𝗮𝗶𝗼𝘃𝗮, 𝗲𝘅𝗽𝘂𝘀 î𝗻 𝗴𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗺𝗮𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗺𝘂𝘇𝗲𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗹𝘂𝗺𝗶𝗶 (𝗦𝗨𝗔 - 𝗙𝗶𝗲𝗹𝗱 𝗠𝘂𝘀𝗲𝘂𝗺 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗮𝗴𝗼, 𝗖𝗮𝗻𝗮𝗱𝗮 - 𝗠𝘂𝘀𝗲𝘂𝗺 𝗼𝗳 𝗛𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝘆), î𝗻 𝗰𝗮𝗱𝗿𝘂𝗹 𝗲𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ţ𝗶𝗲𝗶 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮ț𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲 „𝑭𝒊𝒓𝒔𝒕 𝑲𝒊𝒏𝒈𝒔 𝒐𝒇 𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆”!
Demersul de o anvergură extraordinară a fost realizat, în premieră în muzeele nord-americane, de 𝘍𝘪𝘦𝘭𝘥 𝘔𝘶𝘴𝘦𝘶𝘮 (𝗖𝗵𝗶𝗰𝗮𝗴𝗼, 𝗦𝗨𝗔) în colaborare cu alte peste 𝟮𝟱 𝗱𝗲 𝗺𝘂𝘇𝗲𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝘇𝗼𝗻𝗮 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝗦𝘂𝗱-𝗘𝘀𝘁 ș𝗶 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹𝗲, 𝗿𝗲𝘂𝗻𝗶𝗻𝗱 𝟳𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗮𝗿𝘁𝗲𝗳𝗮𝗰𝘁𝗲 𝗮𝗿𝗵𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗰𝗲 𝗽𝗿𝗲𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗺ă 𝗶𝗺𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗻ță din colecțiile unor instituții muzeale din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Ungaria.
Vasul de la Cârna nu are un context de descoperire cert, fiind găsit de un localnic undeva în perimetrul necropolei de incinerație de la 𝘊â𝘳𝘯𝘢 – „𝘖𝘴𝘵𝘳𝘰𝘷𝘰𝘨𝘢𝘯𝘪𝘢”. Situl arheologic 𝘊â𝘳𝘯𝘢 – „𝘖𝘴𝘵𝘳𝘰𝘷𝘰𝘨𝘢𝘯𝘪𝘢” este aflat în mijlocul lacului Bistreț, la cca. 2 km sud de localitate, aici fiind descoperită o necropolă plană de incinerație din perioada mijlocie și târzie a epocii bronzului, aparținând culturii Gârla Mare-Cârna (aprox. sec. XVII-XIII a. Chr.) și grupului cultural Bistreț-Ișalnița (sec. XIII a. Chr.). Situl a fost identificat prin cercetări de suprafață în anul 1984 și cercetat sistematic între 1985-1993 de specialiști de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și Muzeul Olteniei Craiova.
Vasul a fost expus la Chicago, alături de 90 de artefacte pre- și protoistorice – datând din perioada neoliticului, a epocii bronzului și până în a doua epocă a fierului – provenite din colecțiile muzeelor românești amintite mai sus.
𝗘𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ț𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗮𝗴𝗼 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗶𝘁𝗶𝗻𝗲𝗿𝗮𝘁ă 𝗹𝗮 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹 𝗡𝗮ț𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗮𝗹 𝗖𝗮𝗻𝗮𝗱𝗲𝗶, 𝗹𝗮 𝗚𝗮𝘁𝗶𝗻𝗲𝗮𝘂, 𝗽â𝗻ă 𝗹𝗮 î𝗻𝗰𝗲𝗽𝘂𝘁𝘂𝗹 𝗮𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟱.
Pentru România, coordonatorul proiectului expozițional este Muzeul Național de Istorie a României, care colaborează în acest sens cu cinci instituții muzeale: Muzeul Olteniei Craiova, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj), Complexul Muzeal Național (Piatra Neamț), Muzeul Civilizatiei Gumelnița (Oltenița) și Muzeul Județean Buzău.
Material realizat de: dr. 𝗕â𝘀𝗰𝗲𝗮𝗻𝘂 𝗠𝗮𝗿𝗶𝘂𝘀 𝗖𝗿𝗶𝘀𝘁𝗶𝗮𝗻, 𝘮𝘶𝘻𝘦𝘰𝘨𝘳𝘢𝘧 𝘚𝘦𝘤ț𝘪𝘢 𝘐𝘴𝘵𝘰𝘳𝘪𝘦-𝘈𝘳𝘩𝘦𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘦, 𝘔𝘶𝘻𝘦𝘶𝘭 𝘖𝘭𝘵𝘦𝘯𝘪𝘦𝘪 𝘊𝘳𝘢𝘪𝘰𝘷𝘢
𝐏𝐡𝐨𝐭𝐨: Muzeul Olteniei; Muzeul Național de Istorie a României


#museum #culture Muzeul Olteniei

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu