miercuri, 29 mai 2024

Simpozionul Brukenthalia Naturae

 


Începând din 30 mai 2024 Muzeul de Istorie Naturală din cadrul Muzeului Național Brukenthal va găzdui Simpozionul Brukenthalia Naturae!
Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, secție a Muzeului Național Brukenthal, este o instituție de cultură dedicată studiului și conservării patrimoniului natural al țării încă din 1895. Muzeul a fost înființat de către „Societatea Ardeleană de Științele Naturii din Sibiu” (Siebenbürgischer Verein für Naturwissenschaften zu Hermannstadt). Membrii Societății organizau întâlniri lunare în cadrul cărora erau comunicate cele mai noi descoperiri în diferite domenii științifice. Rezultatele acestor studii au dus la constituirea colecțiilor muzeale de azi, numărând peste un milion de specimene. Aceste colecții, de importanță științifică și culturală, sunt valorificate actual prin expoziții temporare, articole științifice și cataloage. Mărturie pentru entuziasmul și perseverența membrilor societății stau și cele 95 de volume ale jurnalului Societății Ardelene Verhandlungen und Mitteilungen des Siebenbürgischen Vereins für Naturwissenschaften zu Hermannstadt. Jurnalul a apărut regulat între 1849 și 1946, oglindind activitatea fondatorilor și a colaboratorilor Societății. Pe lângă naturaliștii locali, au contribuit cu lucrări originale și numeroși oameni de știință de pe teritoriul actual al României. Jurnalul științific al muzeului a trecut proba timpului și a devenit în 1956 anuarul muzeului cu titlul Studii şi Comunicări, Muzeul Brukenthal, până în 2004, iar din 2006 apare sub formatul Brukenthal Acta Musei. După 1918, oamenii de știință din România aparținând la diferite centre universitare din țară, au colaborat cu membrii Societății Ardelene, aceștia devenind chiar membrii corespondenți.
În 2024, Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu continuă tradiția fondatorilor săi și a Societății Ardelene, organizând la sfârșitul acestei luni (30-31 mai) conferința Brukenthalia Naturae, prin intermediul căreia ne-am propus să aducem laolaltă specialiști și tineri cercetători din toate domeniile științelor naturii. Programul evenimentului cuprinde lucrări din domenii precum paleontologie, entomologie, malacologia, zoologie generală, istorie naturală și altele.
Mulțumim participanților care ne-au onorat cu prezența și care contribuie, alături de noi, la păstrarea unei tradiții seculare a muzeului nostru.

 

Sursa informațiilor Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu