marți, 14 mai 2024

Ulcior de nuntă (Vama-Oaș)

 

Exponatul săptămânii „Ulcior de nuntă (Vama-Oaș)


Vama (localitate din județul Satu-Mare) reprezintă un vechi centru de olărie din Țara Oașului, cu însemnătate deosebită în secolul al XIX-lea. Formele caracteristice sunt taierele, ulcioarele de „nănași” și cănile de vin.
Ulciorul de nuntă prezentat astăzi face parte din colecția de ceramică tradițională a Muzeului de Artă Populară Constanța și a fost clasat în categoria juridică FOND, prin Ordin al Ministrului Culturii din 11.02.2022.
Ulciorul din lut este folosit în toate regiunile țării pentru păstratul, transportul și băutul lichidelor - apă, vin și țuică. Cele de nuntă („ol de nănaș”) sunt dăruite nașilor de către fini.
Piesa este lucrată din lut frământat prin călcare, modelat la roată, iar pentru decorare sunt folosite angoba (albă, pentru fond) și coloranții minerali (pământuri colorate). Vasul este pictat cu cornul și pensula, smălțuit și ars prin oxidare.
Gura ulciorului este bilobată și prezintă pe toartă „țâța” prin care se poate bea.
Decorul tradițional al vaselor din centrul Vama-Oaș constă în motive fitomorfe (frunze trilobate supradimensionate și ramuri cu frunze). Contururile motivelor sunt subliniate cu benzi de culoare brun și ornamente punctiforme.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu