miercuri, 29 mai 2024

Noaptea Privighetorilor 2024

 

Noaptea Privighetorilor, ajunge în 2024 la cea de-a 11-a ediție consecutivă la Cluj. Sâmbătă, 9 iunie, ne-am bucura să ne vedem și revedem cu cât mai mulți clujeni iubitori de păsări, muzică și natură. Cu începere de la orele 17.00 vă așteptăm în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, iar de la orele 20.00 vă invităm la concert. Iată programul detaliat:
- Tururile ghidate vor fi prima voastră întâlnire cu noi, cei de la SOR. Veți fi întâmpinați la poartă de voluntarii noștri, împărțiți în grupe de câte 20 de participanți și apoi „predați” unui ornitolog. Putem asigura tururi în limba română, maghiară și engleză; grupurile vor pleca pe trasee la intervale de 20 de minute, de la 17.00 până la 19.40.
- Expoziția din acest an, „Naturopolis - Natura de lângă noi”, este rezultatul unui concurs național de fotografie de natură în medii antropizate realizat de către FORONA (Organizația Fotografilor de Natură din România) cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov. Participanții au realizat fotografii prin intermediul cărora au fost scoase în evidență prezența și adaptarea animalelor sau a plantelor sălbatice în mediul antropic sau imagini care prezintă aspectele benefice ale coabitării omului cu natura sălbatică în zonele locuite. Pe aleea care duce spre Foișor veți putea admira 30 de lucrări realizate de 19 fotografi.
- Atelierele educative se vor desfășura din nou în cuibul nostru confortabil și umbrit - curtea gospodăriei din Geaca, vizavi de Foișor. Vom povesti, colora, decupa, răspunde la întrebări. Partea centrală a poveștilor va fi CUIBUL, fiind în plin sezon al acestei construcții fascinante din lumea păsărească. Așteptăm în incintă curioșii care au terminat turele ghidate și au vizionat expoziția „Naturopolis - Natura de lângă noi”, de la 17.00 până la 20.00, ora începerii concertului.
- Standul SOR va fi pe poziții în Dugeana de joc aka Foișor. Pe lângă cărți și sacoșe de pânză, avem noi jocuri Memory și Puzzle. Nu vor lipsi nici determinatoarele de păsări. Stați liniștiți, acceptăm și plata cu cardul!
- Picnicul este sugestia noastră pentru voi, mai ales pentru cei care veniți la primele ture ghidate. Puteți aduce gustarea preferată de acasă și astfel așteptați începerea concertului în mod plăcut, relaxați, la umbră, alături de cei dragi. Puneți și o umbrelă și un izolir în caz că vremea ne va da din nou emoții.
- Recitalul instrumental susținut de Cvintetul de suflători Duende va începe la orele 20.00 în apropierea Foișorului. Raluca Ilovan (flaut), Ház Bence (oboi), Aurelian Băcan (clarinet), Gabriel Cupșa (corn), Rareș Sângeorzan (fagot) vor interpreta lucrări compuse de György Ligeti, Jacques Ibert, Franz Danzi. Concertul va fi prezentat publicului de prietena noastră Doina Gecse-Borgovan, o voce deosebită, mai mult decât potrivită pentru un eveniment numit Noaptea Privighetorilor.
Vă așteptăm așadar cu drag, din nou, să povestim despre păsări și natură, în natură.
Evenimentul este gratuit, dar se achită taxa de intrare în Parcul Etnografic. În cazul în care plouă, evenimentul se reprogramează.
***
Despre Societatea Ornitologică Română
Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.
Despre Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul Etnografic al Transilvaniei este primul muzeu etnografic din România. A fost constituit în anul 1922 și a început să funcționeze, oficial, din 1 ianuarie 1923. Este primul muzeu românesc înființat pe baza unui program științific, la a cărui alcătuire au contribuit mari specialiști ai epocii. Instituția a fost găzduită în diverse clădiri din oraș, iar din anul 1957, Muzeului i-a fost atribuit actualul său sediu, clădirea istorică „Reduta” de pe strada Memorandumului nr. 21, care adăpostește și în prezent secția pavilionară a muzeului. O a doua secție a muzeului este cea în aer liber, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, primul muzeu în aer liber din România, înfiinţat la 1 iunie 1929. Construcțiile expuse în secția în aer liber se numără printre cele mai vechi şi mai valoroase monumente de arhitectură din patrimoniul etnografic al României.
Despre NaturalNet
Naturalnet este o companie privată care activează în domeniul consultanței de mediu. Compania oferă expertiză în domenii ca monitorizarea biodiversității, evaluări de mediu, studii de specialitate în arii incluse în Rețeaua Natura 2000 sau alte arii protejate.
Despre Cvintetul Duende
Cvintetul Duende este un ansamblu format din muzicieni ai Filarmonicii de Stat Transilvania, din Cluj-Napoca, care s-au reunit pentru acest proiect din cadrul Academiei Sighișoara. Artiștii au o activitate concertistică bogată, având atât proiecte solo cât și camerale, proiecte de muzică contemporană, precum și o intensă carieră orchestrală. Ansamblul a concertat în toamna anului 2016 în cadrul Festivalului Toamna Muzicală Clujeană și a Festivalului Meridian, București, ca membri ai Ansamblului de muzică contemporană AdHoc. Bucuria de a cânta împreună îi aduce adesea pe tinerii muzicieni pe aceeași scenă, confirmând astfel spusele actriței Oana Pellea „ce ai trăit împreună cu cineva pe scenă nu se șterge niciodată, ba mai mult, te leagă pe viață de oamenii cu care ai împărțit minunea”.
Despre FORONA
Organizația Fotografilor de Natură din România, a fost înființată în 2015 cu scopul de a dezvolta și promova domeniul fotografiei de natură. Membrii asociației sunt fotografi profesioniști sau amatori care documentează aspecte ale vieții sălbatice și care sprijină și se implică în proiecte de conservare a zonelor naturale. Asociația a elaborat și primul cod etic din România referitor la fotografia de natură, un set de reguli și principii de comportament și de fotografiat în natură. FORONA este o asociație deschisă către colaborări sau proiecte care să ajute la promovarea naturii și la protejarea acesteia.

 

Sursa informațiilor SOR Cluj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu