marți, 14 mai 2024

𝗔𝗽𝗲𝗹 𝗹𝗮 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝘁̦𝗶𝗶 – Cea de-a IX-a ediție a Simpozionului de Antropologie Urbană | „𝗣𝗮𝗿𝗮𝗱𝗶𝘀𝘂𝗹 𝘃𝗶𝗿𝘁𝘂𝗮𝗹”. 𝗨𝘁𝗼𝗽𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗰𝗶 𝗮𝗹𝗲 𝘀𝗽𝗮𝘁̦𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘂𝗿𝗯𝗮𝗻

 

𝗔𝗽𝗲𝗹 𝗹𝗮 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝘁̦𝗶𝗶 – Cea de-a IX-a ediție a Simpozionului de Antropologie Urbană | „𝗣𝗮𝗿𝗮𝗱𝗶𝘀𝘂𝗹 𝘃𝗶𝗿𝘁𝘂𝗮𝗹”. 𝗨𝘁𝗼𝗽𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗰𝗶 𝗮𝗹𝗲 𝘀𝗽𝗮𝘁̦𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘂𝗿𝗯𝗮𝗻


Tema simpozionului din acest an abordează modelarea spațiului urban prin procese de producție socială și politici specifice (ex. planificare, proiectare, sistematizare, legislație, reformă), prin care elitele negociază imagini viitoare ale orașului, mai mult sau mai puțin în concordanță cu nevoile și experiențele zilnice ale locuitorilor.
În ultimele decenii, numeroase cercetări antropologice au criticat discrepanța dintre proiectelor urbane de transformare/modernizare și realitățile vieții de zi cu zi în aceste spații raționale, evidențiind limitele implementării și, nu de puține ori, eludarea elementului uman din ecuație. Atunci când este luat în considerare, citadinul este cuprins într-o formă de inginerie socială, care reflectă construcții ideologice despre cum trebuie să arate un oraș bun, o societate bună sau un om civilizat.
Prin proiecte care schițează orașe ale viitorului, reformatorii sociali (urbaniști, antropologi, sociologi, arhitecți, oameni politici, medici, ș.a) își propun să rezolve o multitudine de probleme sociale și de mediu, însă exemplele din ultimul secol ne demonstrează că schimbarea mediilor de viață informale nu aduc întotdeauna bunăstare și nu schimbă proiecția de viață a locuitorilor, mai ales a celor din zone urbane defavorizate. Ba mai mult, promovează gentrificarea și dislocarea populației sărace, care este împinsă tot mai mult în afara orașelor.
Dintre toate proiecțiile paradisiace promise la scară istorică, cea virtuală pare să fie cea mai aproape de o realitate imediată, fiind la îndemână, facil și după dorințe.
Ne dorim ca studiile propuse să compleze o axă temporală de proiecte, perspective și soluții pentru spațiul urban, împreună funcționând ca un palimpsest în care se poate întrezări o hartă a orașului ideal. Contribuțiile se pot înscrie în următoarele subteme și direcții de cercetare: Utopii și re/construcții; Orașul virtual. Pericole și modelări comportamental/identitare; Legislație și reforme; Cartiere și comunități urbane.
Detalii despre fiecare tematică în parte vă rugăm să citiți aici: https://www.facebook.com/events/459497566475332/
Prin acest simpozion ne propunem să oferim specialiștilor și tinerilor cercetători o platformă de prezentare a ultimelor studii din domenii conexe (antropologie, sociologie, istorie, istorie socială, urbanism, arhitectură) contribuind astfel la activarea unui dialog interdisciplinar, la nivel național și internațional, având drept punct de plecare teme consacrate ale antropologiei urbane, care au nevoie de o constantă recontextualizare.
Prezentările se vor susține, la alegere, în limba română sau în limba engleză, iar rezumatele vor fi bilingve. La acest simpozion sunt invitați toți cei care doresc să asiste la prelegerile din program.
Termenul limită pentru înscriere și trimiterea rezumatelor este luni, 2 septembrie 2024.
Rezultatele vor fi anunțate până luni, 9 septembrie 2024. Propunerea va include titlul lucrării și un rezumat de 250-500 de cuvinte (RO-ENG).
Documentele vor fi trimise prin e-mail către adresa: antropologie@muzeulbucurestiului.ro
Termenul limită pentru trimiterea lucrării integrale este miercuri, 23 octombrie 2024. Aceasta va intra în procesul de peer-review pentru a fi inclusă în numărul 24(2024) al The Journal of Urban Anthropology, revistă acreditată CNCSIS B, Domeniu. History and cultural studies, indexată în baza de date internaționale CEEOL (Central and Eastern European Online Library).
Normele de publicare pot fi consultate pe website-ul publicației: https://rev-antropologieurbana.ro/trimitere-articol/
Lucrarea va fi trimisă prin e-mail către adresa: antropologie@muzeulbucurestiului.ro
Simpozionul de Antropologie Urbană, ediția a IX-a, va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151, Sector 1, București) pe 24 și 25 octombrie 2024.
Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Institutul de Antropologie "Francisc Rainer", sub egida Secției de Științe Medicale a Academiei Române.


FORMULARELE DE ÎNSCRIERE SUNT DISPONIBILE AICI:
ÎN LIMBA ENGLEZĂ:
https://muzeulbucurestiului.ro/.../Formular-inscriere-SAU...
ÎN LIMBA ROMÂNĂ
https://muzeulbucurestiului.ro/.../Formular-inscriere-SAU...

 
#simpozion #antropologieurbană #CasaFilipescuCesianu #MMB #zoneurbane #orașvirtual #cercetare #reconstrucție

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu