joi, 16 mai 2024

Conferinţa și proiecția filmului documentar „NOSTALGIA DICTATURII”

 

Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează 𝑐𝑜𝑛𝑓𝑒𝑟𝑖𝑛𝑡̦𝑎 𝑠̦𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡̦𝑖𝑎 𝑓𝑖𝑙𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑜𝑐𝑢𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟 𝐍𝐎𝐒𝐓𝐀𝐋𝐆𝐈𝐀 𝐃𝐈𝐂𝐓𝐀𝐓𝐔𝐑𝐈𝐈, 2020, regia Marius Th. Barna.
Evenimentul face parte din 𝐙𝐢𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐓̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐂𝐫𝐢𝐬̦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐚 𝐗𝐗𝐕𝐈-𝐚 și va avea loc în data de 𝟐𝟏 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟒, de la ora 17.00, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe.
Filmul prezintă nostalgia după fostul regim care, la câteva decenii de la prăbușirea sistemului comunist, a ajuns la proporții de neimaginat în aproape toate țările foste comuniste europene. Documentarul Nostalgia Dictaturii nu se limitează doar la prezentarea acestui veritabil sindrom al „dorului de dictatură”, ci, în paralel cu opiniile și motivațiile cetățenilor obișnuiți, trăitori în spațiul fost comunist, avansează explicații ale cercetătorilor din diverse domenii, sociologi, psihologi, politologi, etologi etc. referitoare la motivațiile intime ale unui asemenea sentiment paradoxal. Documentarul are un prolog, trei capitole (Era mai bine înainte; Nu era mai bine înainte; Acum este mai bine?) și un epilog (Nefericiți între lumi).
Conferința pe marginea filmului va fi susținută de către Marius Th. Barna, regizor, în timp ce moderator va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoric și manager al instituției muzeale orădene.
Intrarea este gratuită în limita a 150 de locuri!
Vă așteptăm cu drag!

 

Sursa informațiilor Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu