miercuri, 29 mai 2024

Rom vs. Ț*gan. Imaginea romilor în spațiul românesc


#Conferința_de_Joi, cu sociologul Gelu Duminică
Muzeul Municipiului București vă invită la Conferința de Joi, 30 mai, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2), cu tema „Rom vs. Ț*gan. Imaginea romilor în spațiul românesc”, care va fi susținută de sociologul Gelu Duminică.
Coordonatorul Conferințelor de Joi: conf. univ. dr. Cătălin D. Constantin.
Preț bilet: 10 lei/persoană.
«Societatea românească este mai degrabă intolerantă față de persoanele de etnie romă, lucru care conturează o tendință spre marginalizare a acestei categorii sociale, conform unui raport realizat de Agenția „Împreună”. În prezentarea evoluției istorice a acestei minorități naționale, termenul lingvistic utilizat în raport cu cronologia este „ț*gan”. Ca termen cu un puternic sens peiorativ, termenul de „ț*gan” vine din grecescul „athinganein”/ „athinganoi” care înseamnă „a nu se atinge”, „de neatins”, „impur”, „spurcat” și desemna, la originile sale, necreștinii (pentru că primii romi din Europa nu erau creștini). În 2009, definiția din DEX în dreptul termenului „ț*gan” era „epitet dat unei persoane cu apucături rele” – o antagonizare care își are rădăcinile din 1939 de la A. Scriban.
„S-a înecat ca ț*ganul la mal”, „Ț*ganul nu e om nici în ziua de Paște”, „Dacă nu ești cuminte vine ț*ganul și te fură” sunt expresii folosite și perpetuate de-a lungul timpului în societatea românească, a căror rădăcină se află în perioada sclaviei. Timp de 500 de ani, romii au fost sclavi pe pământ românesc, cea mai mare sclavie de pe fața pământului, și nu erau altceva decât proprietăți ale domnitorilor, bisericii și boierilor.
Generații întregi s-au născut, au crescut și au murit sclavi. O istorie marcată de abuzuri și persecuții prin care a trecut comunitatea – atât în timpul sclaviei, cât și în timpul Holocaustului, în cel de-al Doilea Război Mondial. În ciuda acestor abuzuri, imaginea romilor în spațiul românesc a fost conturată în forme negative, eronate, caricaturizante, iar romii au fost descriși ca fiind agresivi, violenți și de neîncredere.
Mișcarea romă a făcut efortul a duce în atenție combaterea rușinii de a fi „ț*gan”, iar etnonimul rom, termenul din limba romani utilizat pentru a desemna etnicitatea, care se traduce, simplu, „om”, s-a impus ca o soluție. Una pe termen scurt, însă, întrucât adresarea peiorativă, discriminarea și segregarea sunt în continuare probleme cu care se confruntă romii de pretutindeni» - Gelu Duminică, sociolog, director executiv al Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”.
___
„Sunt Gelu Duminică, om, copilul părinților mei, rom. Spun mereu că sunt cine sunt datorită părinților mei și lui Dumnezeu, care mi-a zâmbit prin oamenii care au văzut în mine mai mult decât o culoare sau o etichetă. De 25 de ani, munca mea înseamnă Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, care lucrează în a da voce romilor de pretutindeni, mereu cu gândul că România poate deveni o țară în care să ne simțim, cu toții, acasă. Dincolo de asta, Agenția „Împreună” este pentru mine o oază de normalitate. Echipa mea înseamnă romi, români, maghiari, persoane din comunitatea LGBTQIA, băieți, fete, studenți, părinți, oameni din mediul rural, oameni din orașe mici, dar și din marile aglomerări urbane, creștini, atei... voci de peste tot, care se bucură de ceea ce sunt și care vor să facă lumea mai bună, prietenoasă și ușor de dus atât pentru ei, cât și pentru ceilalți.”
___
Această conferință este realizată în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei.

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu