sâmbătă, 30 septembrie 2023

Conferința de Joi | „Origini. Când și cum încep arhitecturile” | Profesorul universitar Augustin IOAN

 

Conferința de Joi | „Origini. Când și cum încep arhitecturile” | Profesorul universitar Augustin IOAN vine la Palatul Suțu
Muzeul Municipiului București vă invită la Conferința de Joi, 5 octombrie, ora 18.00, pe care profesorul universitar Augustin IOAN o va susține la Palatul Suțu, cu tema „Origini. Când și cum încep arhitecturile”.
Descoperirea recentă a unui zid de 130.000 de ani într-o peșteră din Grecia ne pune, încă o dată, dinaintea întrebărilor privitoare la originea actului edificatoriu. Când a apărut arhitectura? Acum 25.000, cu împrejmuirea unor locuri din cutare peșteră franceză și deodată cu arta rupestră? La Gobekli-Tepe sau la Karahan-Tepe, acum 11.000 sau 12.000 de ani î.H.? Sigur, după și ca urmare a apariției conceptului de ordine. Neclar dacă înainte sau după descoperirea gestului de a construi.
Dar ce este arhitectura, cu acest dat originar al ei? Sau este mai plauzibil, așa cum propune conferința, să vorbim despre arhitecturi și despre feluritele lor origini?
Augustin Ioan este profesor la UAUIM București. Cel mai recent volum al său este „Loc în dialog” (Ed. Paideia, 2023). A proiectat și construit arhitecturi de cult creștin. Catedrala mitropolitană cu necropolă regală de la Curtea de Argeș a primit Premiul Duiliu Marcu pentru arhitectură al Academiei Române în 2017.
+ info
https://fb.me/e/5Pp2W8EIc

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu