miercuri, 13 septembrie 2023

Friedrich Schmidt, un birtaș brașovean de la începutul secolului XX

 


Friedrich Schmidt, un birtaș brașovean de la începutul secolului XX

 
Birtașul Friedrich Schmidt a fost, pentru scurt timp, arendaș al cafenelei „Redoute” din Brașov. Acesta își promova localul în presă atrăgând atenția „onoratului public” asupra prețurilor moderate, berii de Steinbruch, vinurilor excelente și asupra distracțiilor oferite în acest „loc de Rendez-vous”: gazete interne și din străinătate în trei limbi, „biliarde bune”, „varietăți decente” și producții ale „fonografului uriaș Excelsior, neîntrecut până acum în reproducerea clară de cântări, vorbiri și piese de musică”. Se vede că birtașul se pricepea la divertisment, căci avea în spate o carieră de peste 20 de ani în domeniul ospitalității.
De-a lungul timpului, Friedrich Schmidt (1853-1911) a fost arendaș al mai multor localuri din Brașov și împrejurimi. Timp de peste 10 ani s-a ocupat de administrarea hotelului „Union” de pe strada Neagră, apoi de „Elisium” din Noua. S-a ocupat de restaurantul Vilei Kertsch, apoi, câțiva ani buni, de restaurantul aflat în Casa de Tir și de cel din clădirea Asociației Meseriașilor. Ultimul local pe care l-a avut în arendă a fost o berărie cu bere de Steinbruch, aflată pe strada Porții.
Friedrich Schmidt s-a mai remarcat și prin faptul că a condus Asociația locală a chelnerilor („Kronstädter Kellner-Vereins”), înființată în 1884. Această asociație profesională, care la începutul secolului XX ajunsese la 90 de membri, milita pentru respectarea drepturilor angajaților din domeniul ospitalității, asigurând cotizanților sprijin în caz de boală sau deces.
Ilustrație din colecția Fond documentar a Muzeului de Etnografie Brașov

Foto 1: Terasa restaurantului din clădirea Casei de Tir în jurul anului 1907
Foto 2: Clădirea Asociației Meseriașilor în jurul anului 1910

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu