joi, 14 septembrie 2023

Conferința susținută de dr. Dragoș Hălmagi, cu tema: „O prezență discretă: sclavii în cetățile grecești din Dobrogea”

 


Vineri, 22 septembrie 2023, la ora 17.00, vă invităm la conferința susținută de dr. Dragoș Hălmagi, cu tema: „O prezență discretă: sclavii în cetățile grecești din Dobrogea”, care va avea loc la Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26).


Coordonator serie conferințe: prof. Ioan Carol Opriș.
Istoria sclaviei este unul din acele subiecte dificile, nu rareori abordate cu precauție sau stânjeneală. Deși importanța bazinului Mării Negre pentru comerțul cu sclavi spre piețele din Marea Egee și Mediterană este bine stabilită și documentată prin izvoare scrise, utilizarea sclavilor în cetățile grecești din Dobrogea, Istros, Tomis și Callatis, este greu de probat arheologic și chiar și epigrafic, mărturiile fiind puține și adesea ambigue.
Abordările mai recente din literatura românească stau sub semnul acestei penurii de dovezi și sunt plasate în siajul unei contrareacții la istoriografia marxistă a anilor ’50, presupunând totodată și o dinamică anume a relațiilor dintre greci și indigeni, care poate fi suspectată la rândul ei de conformism ideologic. Reluarea unor inscripții elenistice de la Callatis oferă prilejul unei reevaluări și permite continuarea acestei sensibile discuții privind rolul sclavilor în economia locală, în lumina datelor arheologice și epigrafice din alte părți ale lumii grecești, precum chora Chersonesului Tauric și minele de argint de la Laurion.
Dr. Dragoș Hălmagi și-a finalizat studiile doctorale la Universitatea din București sub coordonarea regretatului profesor Alexandru Avram, cu o teză despre amenzi și imprecații funerare în provinciile romane Tracia și Moesia Inferior (2018). Specialist în epigrafie greacă, este conservator la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București din anul 2019, unde se ocupă ocupă de îngrijirea pieselor de lapidariu din colecțiile institutului precum și de revizuirea și publicarea inscripțiilor grecești antice din Istros (Histria), Tomis și Callatis. Studiile și cercetările sale sunt cu precădere ediții și comentarii epigrafice, care caută să restituie nu doar textul inscripțiilor și contextul în care monumentele au fost ridicate, dar și să lămurească diverse aspecte de istorie socială, economică, religioasă sau politică în perioada elenistică și romană. Printre documentele editate se numără un fragment inedit dintr-un tratat între Callatis și o altă cetate greacă care cuprinde jurămintele părților și consultarea unui oracol, două decrete onorifice din Istros atestând delegațiile pe care cetatea le trimitea la festivalul anual din insula Samothrace și două noi fragmente din faimoasa horothesie prin care erau stabilite limitele teritoriului histrian. În prezent lucrează la editarea și publicarea manuscriselor lui Alexandru Avram, Inscriptiones Graecae. Inscriptiones Scythiae Minoris, în cadrul unui proiect coordonat de Klaus Hallof și de Academia de Științe din Berlin. Primul volum, Callatis et ager Callatianus. Tropaeum. Durostorum. Sucidava. Axiopolis. Capidava. Carsium. Cius a apărut la începutul acestui an. Al doilea volum, Tomi et ager Tomitanus, este în pregătire și este programat a fi publicat în cursul anului viitor.

Accesul la eveniment se va face în baza unei rezervări prin email la adresa muzeul.severeanu@muzeulbucurestiului.ro, cu confirmare, în limita locurilor disponibile.
Preț bilet: 10 lei. Achiziționarea biletului se face la stand, înaintea începerii conferinței.
Vă așteptăm!

 

Sursa informațiilor Muzeul George Severeanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu