marți, 12 septembrie 2023

Restaurarea unei lăzi de breaslă din colecția muzeului

 









Restaurarea unei lăzi de breaslă din colecția muzeului


Vă prezentăm astăzi o ladă de breaslă din colecția Lemn a muzeului a cărei proveniență este zona Rupea.
Ladă este realizată din lemn de răşinoase, cu îmbinări în coadă de rândunică şi cepuri de lemn; este alcătuită din faţă, două laterale, fund, spate şi capac. Are două balamale, două mânere laterale pentru transportat, o broască cu şild din fier forjat, şi feronerie metalică pentru a întări fundul şi îmbinările. Capacul are pe faţă şi pe laterale, pe canturi, şipci profilate (bordură). Faţa, spatele şi lateralele sunt pictate în tehnica „fladern”, adică imitaţie de furnir, decorul este executat pe grund (dispus foarte fin), peste care s-a adăugat un strat de vopsea, aplicat cu pensula. Pe faţa lăzii se află o casetă mediană circulară, cu decor în relief plan cu semnul breslei și unelte specifice cizmarilor. Pe latura interioară a capacului, pe un fond bleu, se află o inscripţie cu datarea „1732”.
Funcţia ei de ,,ladă depozit" este cu atât mai mult pusă în valoare de faptul că ea nu s-a dorit a fi pur şi simplu o ladă, ci mai cu seamă, este un corp de mobilier comandat cel mai probabil de breasla cizmarilor. Susţinem această afirmaţie cu următoarele argumente: Lada, deşi este executată din lemn de răşinoase, un lemn uşor şi ieftin, a fost înnobilat cu decor pictat, în tehnica fladern, care imită textura furnirului, iar pe faţă este incizat semnul breslei iar pe interiorul capacului se află scris un text în limba germană:
„Ist diese Zunfft Ladt gemacht worden Im Jahr Christi 1732 Die 26. Ian(uarii). Die Vorsteher der Zunfft sind folgende: H(er)r Johann(es) Laster Zech-Meister, H(er)r Geo(rg) Pildner, Zech-Vater H(er)r Mic(hael) Simonis, Jung -Zech-Meister, H(err) Georg Greff et Ge(org) Glatz, Schneid-Meister”
„Această ladă de breslă s-a făcut în anul (după) Hristos 1732 la 26 ianuarie. Fondatorii breslei sunt următorii: domnul Johannes Laster, staroste de breaslă, domnul Georg Pildner, tată al (calfelor) breslei, domnul Michael Simonis, staroste tânăr al breslei, domnul Georg Greff şi Georg Glatz, meşteri de croit”
Vă prezentăm câteva fotografii din timpul operațiilor de restaurare efectuate în cadrul muzeului.
Echipa de restaurare:
Csipӧ Arpad: Expert restaurare – conservare lemn, lemn policrom, mobilier de artă, metal
Dacă doriți să vedeți și alte obiecte aparținând colecției lemn care au fost conservate și restaurate, vă invităm să vizitați Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Etnografic Săcele și Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu