marți, 12 septembrie 2023

Covor din Dobrogea de Sud

 

Exponatul săptămânii – ”Covor din Dobrogea de Sud


Scoarța de perete din Dobrogea poartă denumirea de ”covor” sau ”națională” de perete, datorită motivelor geometrice cu care este decorată.
În organizarea interiorului tradițional, scoarța este așezată pe perete, în dreptul patului, în ”camera curată”, acolo unde sunt etalate cele mai valoroase țesături din gospodărie.
Piesa prezentată este țesută în patru ițe din lână, folosită atât la urzeală, cât și la băteală, și se compune din două foi încheiate pe lungime.
Decorul se bazează pe alternanța benzilor late monocrome (roșu, albastru-fanat, verde-kaki), cu registre pe care sunt alese motive geometrice denumite local ”drugi” și ”pesmeți”, țesute cu galben, roșu, alb, brun, verde-kaki, albastru.
De o parte și alta a registrelor apar vărgi negre și albe, pe care sunt realizate alesături punctiforme ”cu bobu”, tehnică de decorare specific dobrogeană, prezentă atât pe țesăturile mari din lână, cât și pe piese de costum popular.
Scoarța de perete a fost achiziționată în 1976 din comuna Topalu, județul Constanța și este realizată în primul sfert al sec. al XX-lea.
Prin Ordinul nr. 2948/20.09.2019, poziția 18, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică FOND.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu