marți, 5 septembrie 2023

𝗖𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗶𝗻ţ𝗮 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮ț𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹ă „𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹 ș𝗶 𝗖𝗲𝗿𝗰𝗲𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 Ş𝘁𝗶𝗶𝗻ţ𝗶𝗳𝗶𝗰ă”, 𝗮 𝗫𝗫𝗫 –𝗮 𝗲𝗱𝗶ţ𝗶𝗲

 

𝗔𝗿𝗰 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘁𝗶𝗺𝗽, 𝟭𝟵𝟮𝟯-𝟮𝟬𝟮𝟯, 𝗦𝗲𝗰ț𝗶𝗮 𝗱𝗲 Ș𝘁𝗶𝗶𝗻ț𝗲𝗹𝗲 𝗡𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 – 𝟭𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗶
𝗖𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗶𝗻ţ𝗮 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮ț𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹ă „𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹 ș𝗶 𝗖𝗲𝗿𝗰𝗲𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 Ş𝘁𝗶𝗶𝗻ţ𝗶𝗳𝗶𝗰ă”, 𝗮 𝗫𝗫𝗫 –𝗮 𝗲𝗱𝗶ţ𝗶𝗲
𝗦𝗲𝗰ț𝗶𝗮 𝗱𝗲 Ș𝘁𝗶𝗶𝗻ț𝗲𝗹𝗲 𝗡𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 𝗮 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗖𝗿𝗮𝗶𝗼𝘃𝗮, 𝗰𝘂 𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻𝘂𝗹 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗝𝘂𝗱𝗲ț𝗲𝗮𝗻 𝗗𝗼𝗹𝗷, 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗲𝗮𝘇ă î𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮 𝟳-𝟵 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝗮.𝗰., 𝗖𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗶𝗻ţ𝗮 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮ț𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹ă 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹 ș𝗶 𝗖𝗲𝗿𝗰𝗲𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 Ş𝘁𝗶𝗶𝗻ţ𝗶𝗳𝗶𝗰ă, 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗲𝘅𝘁 î𝗻 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗲 𝘃𝗼𝗿 𝗱𝗲𝗿𝘂𝗹𝗮 𝗮𝗰ț𝗶𝘂𝗻𝗶 𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹𝗲 𝗱𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝘁𝗲 î𝗺𝗽𝗹𝗶𝗻𝗶𝗿𝗶𝗶 𝗮 𝟭𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗶 𝗱𝗲 𝗮𝗰𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗮 𝗽𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝗴𝗶𝗼𝗮𝘀𝗲𝗶 𝘀𝗲𝗰ț𝗶𝗶 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗹𝗮𝗻𝘀𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘃𝗼𝗹𝘂𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗮𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗮𝗿 ”𝟭𝟵𝟮𝟯 – 𝟮𝟬𝟮𝟯, 𝟭𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗶 𝗱𝗲 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗲 𝗮 Ș𝘁𝗶𝗶𝗻ț𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗡𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹 𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶”.
𝗗𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗖𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗶𝗻ț𝗲𝗶 𝘃𝗮 𝗮𝘃𝗲𝗮 𝗹𝗼𝗰 𝗷𝗼𝗶 – 𝟳 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟬:𝟬𝟬, î𝗻 𝘀𝗮𝗹𝗮 𝗱𝗲 ș𝗲𝗱𝗶𝗻ț𝗲 𝗻𝗿. 𝟭 𝗮 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗝𝘂𝗱𝗲ț𝗲𝗮𝗻 𝗗𝗼𝗹𝗷, iar începând cu ora 11.15 se vor derula activități dedicate celebrării a 100 de ani de istorie a Secției de Științele Naturii, respectiv acordarea de diplome și medalii acordate personalităților ce au avut o contribuție majoră la dezvoltarea Secției.
Lucrările susținute pe secțiuni: Geologie, Biologie vegetală, Biologie animală: nevertebrate și vertebrate, Ecologie și Protecția mediului vor fi susținute la sediul Secției de Științele Naturii din str. Popa Șapcă, nr.8, începând cu ora 15.00.
Programul Conferinței împreună cu volumul de rezumate ale lucrărilor (Book of Abstracts), pot fi accesate pe site-ul conferinței: http://www.sesiuneinternationalamuzeulolteniei.ro/.
Conferința se înscrie într-una din funcțiile importante ale muzeului, aceea de cercetare științifică a patrimoniului natural și cultural universal și este o manifestare științifică emblematică pentru instituția noastră, organizată anual pe parcursul ultimelor trei decenii.
Vor fi prezenți circa 80 de participanți, specialiști din toate domeniile biologiei (cercetători, cadre universitare și muzeografi), din țară și străinătate.
Exemplificăm câteva instituții reprezentate cu acest prilej: Institutul Zoologic din Chișinău (Republica Moldova), Universitatea din Bologna (Italia), Institutul de Zoologie al Academiei Slovace de Științe (Bratislava), Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie din cadrul Academiei de Științe din Republica Moldova, Universitatea Lodz (Polonia) – Departamentul de Zoologie și Hidrobiologie Nevertebrate din Priștina (Kosovo), Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa“ (București), Institutul Național de Geologie din București, Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca), Universitatea “A.I. Cuza” Iași, Universitatea București- Facultatea de Biologie, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu“ București, Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Protecția Plantelor din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.
De asemenea, alături de Muzeul Olteniei, la manifestare, va fi reprezentată Facultatea de Horticultură din cadrul Universității Craiova și Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Dolj.
Studiile științifice prezentate în cadrul Conferinței sunt, în general, rezultatul unor îndelungi cercetări a micro- și macro-organismelor din diverse ecosisteme sau sunt rodul analizei unor fenomene geologice și climatic petrecute în diverse bioregiuni.
Toate lucrările care vor fi susținute au primit girul unui colegiu științific reprezentat de personalități academice din țară și străinătate și vor fi tipărite în anuarul “Oltenia. Studii și Comunicări Științele Naturii”, ajuns la cel de-al XXXIX-lea număr. Menționăm că, începând din anul 2008, revista este indexată de către CNCSIS, în categoria B și este inclusă în diferite baze de date internaționale (ex. Thomson- Reuters, EBSCO ș.a.).
𝗜𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺ă𝗺 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝘂𝗹 𝗰𝗿𝗮𝗶𝗼𝘃𝗲𝗮𝗻 𝗰ă, î𝗻 𝘇𝗶𝘂𝗮 𝗱𝗲 𝗷𝗼𝗶, 𝟳 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, 𝗻𝘂 𝘀𝗲 𝗽𝗼𝘁 𝗲𝗳𝗲𝗰𝘁𝘂𝗮 𝘃𝗶𝘇𝗶𝘁𝗲 î𝗻 𝗰𝗮𝗱𝗿𝘂𝗹 𝗲𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ț𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗰ț𝗶𝗮 Ș𝘁𝗶𝗶𝗻ț𝗲𝗹𝗲 𝗡𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 𝗮 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶, 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝘀𝗲 𝗮𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿𝗮 𝗼 𝗯𝘂𝗻ă 𝗱𝗲𝘀𝗳ăș𝘂𝗿𝗮𝗿𝗲 𝗮 𝗹𝘂𝗰𝗿ă𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝘂𝗶 𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁 ș𝘁𝗶𝗶𝗻ț𝗶𝗳𝗶𝗰 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹.
𝗜𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗮 𝗦𝗲𝗰ț𝗶𝗲𝗶 𝗱𝗲 Ș𝘁𝗶𝗶𝗻ț𝗲𝗹𝗲 𝗡𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 îș𝗶 𝗮𝗿𝗲 î𝗻𝗰𝗲𝗽𝘂𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 î𝗻 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗲 𝗮 𝘀𝗲𝗰𝗼𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗫𝗫, 𝗰â𝗻𝗱, 𝗰ă𝘁𝗿𝗲 𝘀𝗳â𝗿ș𝗶𝘁𝘂𝗹 𝗮𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 𝟭𝟵𝟮𝟮, 𝗱𝗶𝗻 î𝗻𝗱𝗲𝗺𝗻𝘂𝗹 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝘂𝗹𝘁𝗼𝗿 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝘂𝗮𝗹𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗼𝗿𝗮ș, 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝗼𝗿𝗶, 𝗺𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝗿𝗶, 𝗮𝘃𝗼𝗰𝗮ț𝗶, 𝗮 𝗹𝘂𝗮𝘁 𝗳𝗶𝗶𝗻ță 𝘀𝗼𝗰𝗶𝗲𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗖𝗲𝗿𝗰𝘂𝗹 Ș𝘁𝗶𝗶𝗻ț𝗶𝗳𝗶𝗰 𝗖𝗿𝗮𝗶𝗼𝘃𝗲𝗮𝗻, 𝗰𝘂 𝘀𝗰𝗼𝗽𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮 î𝗻𝗳ă𝗽𝘁𝘂𝗶 î𝗻 𝗰𝗮𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮 𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶 𝘂𝗻 𝗺𝘂𝘇𝗲𝘂 𝗱𝗲 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹ă î𝗻 𝗳𝗲𝗹𝘂𝗹 𝗮𝗰𝗲𝗹𝘂𝗶𝗮 𝗱𝗶𝗻 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲ș𝘁𝗶, î𝗻𝗳𝗶𝗶𝗻ț𝗮𝘁 𝘀𝘂𝗯 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗰ț𝗶𝘂𝗻𝗲𝗮 𝗹𝘂𝗶 𝗚𝗿𝗶𝗴𝗼𝗿𝗲 𝗔𝗻𝘁𝗶𝗽𝗮 î𝗻 𝟭𝟵𝟬𝟲. Prin urmare, urmare a eforturilor membrilor Cercului Științific Craiovean, la 2 decembrie 1923 a fost inaugurat Muzeul de Istorie Naturală al Craiovei, condus de profesorul de științe naturale Marin Demetrescu. După 4 ani de la înființare, respectiv în anul 1927, Muzeul de Istorie Naturală al Craiovei a primit spre administrare și colecțiile Muzeului Regional de Antichități și Etnografie al județului Dolj, apoi la 13 mai 1928 s-a hotărât ca întregul muzeu să-și depășească aria de explorare la ținutul oltean și să funcționeze sub denumirea de Muzeul Regional al Olteniei, sub conducerea profesorului Marin Demetrescu (…). Pe parcursul deceniilor, în ciuda dificultăților de expunere, patrimoniul secției s-a constituit și îmbogățit continuu din donații, achiziții, transferuri, schimburi și colectări efectuate de către specialiștii secției în cadrul activităților de cercetare întreprinse în diferite zone ale Olteniei.
În prezent, patrimoniul Secției de Științele Naturii cuprinde peste 113.000 de piese, practic, jumătate din tot patrimoniul Muzeului Olteniei. O însemnată valoare, documentată științific, repartizată în colecții de geologie, paleontologie, botanică, moluște, insecte, nevertebrate, pești, amfibieni, păsări, pești, mamifere și reptile. O bună parte din patrimoniu a fost catalogat și introdus în circuitul informațional de către muzeografii secției.
Secția își desfășoară activitatea într-o clădire emblematică a Craiovei, în spațiile unuia dintre cele mai frumoase imobile ale orașului, cunoscut sub denumirea de Palatul Ramuri – Monument istoric și monument de Arhitectură, clasat la categoria B, însă a avut de-a lungul timpului locații diferite, astfel: a funcționat inițial în localul Palatului Administrativ din Craiova, actualmente sediul Prefecturii şi al Consiliului Județean Dolj, apoi, în spațiile de la Casa Băniei a funcționat 15 ani, 1934-1948, ulterior fiind găzduită în spațiul fostei Școli Primare “Madona Dudu” – actuala Secție de Istorie-Arheologie, și mai departe, în 1975, va primi în administrare Casa Bengescu din str. Brestei nr. 25, iar începând cu anul 1979 a primit imobilul fostei tipografii și edituri Ramuri, devenind în mediul muzeal național una dintre secțiile de științele naturii cu un aport științific deosebit de important în lumea științică a științelor naturii, datorită eforturilor neîntrerupte de tezaurizare a culturii materiale şi a evenimentelor memorabile. Crearea acestei secții muzeu a fost o provocare pentru autorităţi, dar şi pentru specialişti, deoarece a reprezentat o proiecţie, mai concentrată, a unui discurs muzeal integrat al secțiunilor de științele naturii din Oltenia.
Fundamentarea, ca secție de bază a Muzeului Olteniei, a fost determinată de acţiunile unor personalităţi politice şi de artă ale Craiovei, precum: Constantin Negrescu, Ştefan Ciuceanu, Marin Demetrescu, C.S. Nicolăescu Plopşor, Alfred Vincenz,
Un moment important în funcţionarea Secției de Științele Naturii, l-a constituit anul 1928, când s-a hotărât ca Muzeul de Istorie Naturală a Craiovei, ce gestiona la acea vreme și colecţiile Muzeului Regional de Antichităţi şi Etnografie, să funcţioneze sub denumirea de Muzeul Regional al Olteniei, condus de profesorul Marin Demetrescu.
În acest context, specialiştii muzeului craiovean au devenit creatorii primei instituţii de cercetare ştiinţifică de ştiinţele naturii, cei care au redactat primele reviste şi studii de specialitate.
Vreme îndelungată, din 1915, şi până la înfiinţarea Universităţii din Craiova, Secția de Științele Naturii a fost singura instituție care şi-a propus să cerceteze flora şi fauna din zona Olteniei, militând pentru a împiedica distrugerea sau înstrăinarea colecțiilor impresionante de științele naturii din zona Olteniei.
După anul 1989, eforturile specialiştilor din cadrul Secției de Științele Naturii precum și a Consiliului Județean Dolj, s-au îndreptat spre consolidarea, restaurarea şi modernizarea sediilor, urmând apoi organizarea expoziţiilor permanente pe baza bogatului patrimoniu existent. Realizate într-o manieră modernă, accesibilă diferitelor categorii de vizitatori, expoziţiile reprezintă o invitaţie adresată tuturor iubitorilor de frumos.
În discursul muzeografic al ultimilor ani, Muzeul Olteniei a fost sprijinit constant de către Consiliul Judeţean Dolj, în subordonarea şi administrarea căruia se află.
Și misiunea Muzeului Olteniei continuă frumos și constructiv pentru valorificarea potențialului covârșitor pe care patrimoniul local îl deține și subliniem ori de câte ori avem ocazia, obiectivele pe care le dezvoltăm în prezent, respectiv: Cula Cernătescu (Comuna Cernătești–Dolj), Cula Izvoranu- Geblescu (Comuna Brabova–Dolj), monumente istorice remarcabile ce reconfirmă importanța conexiunii comunităților locale cu patrimoniul lor, cu necesitatea valorificării și păstrării zestrei culturale deținute.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu