miercuri, 2 august 2023

𝑭𝒍𝒖𝒕𝒖𝒓𝒆𝒍𝒆 ‘’𝑪𝒐𝒂𝒅𝒂̆ 𝒅𝒆 𝒓𝒂̆𝒏𝒅𝒖𝒏𝒊𝒄𝒂̆’’, 𝑂𝑟𝑛𝑖𝑡ℎ𝑜𝑝𝑡𝑒𝑟𝑎 𝑝𝑟𝑖𝑎𝑚𝑢𝑠 (Linnaeus,1758)

 





𝐄𝐱𝐩𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐮𝐧𝐢𝐢 #AUGUST
#SecțiaȘtiințeleNaturii, MUZEUL OLTENIEI CRAIOVA
𝑭𝒍𝒖𝒕𝒖𝒓𝒆𝒍𝒆 ‘’𝑪𝒐𝒂𝒅𝒂̆ 𝒅𝒆 𝒓𝒂̆𝒏𝒅𝒖𝒏𝒊𝒄𝒂̆’’, 𝑂𝑟𝑛𝑖𝑡ℎ𝑜𝑝𝑡𝑒𝑟𝑎 𝑝𝑟𝑖𝑎𝑚𝑢𝑠 (Linnaeus,1758)
𝐶𝑙𝑎𝑠𝑎̆: Insecta; 𝑂𝑟𝑑𝑖𝑛: Lepidoptera; 𝐹𝑎𝑚𝑖𝑙𝑖𝑒: Papilionidae; 𝐺𝑒𝑛: Ornitoptere
Colecția de lepidoptere exotice ‘’𝐶𝑙𝑎𝑢𝑑𝑖𝑎 𝑆𝑡𝑎̆𝑛𝑜𝑖𝑢’’ din patrimoniul entomologic al Secției de Științele Naturii se remarcă prin exemplare spectaculoase. Dintre acestea, deosebit prin colorit, este genul 𝑂𝑟𝑛𝑖𝑡ℎ𝑜𝑝𝑡𝑒𝑟𝑎.
Denumirea specifică a fluturelui 𝑂𝑟𝑛𝑖𝑡ℎ𝑜𝑝𝑡𝑒𝑟𝑎 𝑝𝑟𝑖𝑎𝑚𝑢𝑠, provine de la grecescul ‘’Priam’’, care este numele regelui Troiei, din timpul războiului troian.
Această specie de fluturi, numiți popular ‘’coadă de rândunică’’, trăiește în regiunile cu păduri tropicale din Australia de Nord-Est, Insulele Solomon, Papua-Noua Guinee.
𝑂𝑟𝑛𝑖𝑡ℎ𝑜𝑝𝑡𝑒𝑟𝑎 𝑝𝑟𝑖𝑎𝑚𝑢𝑠 este o specie variabilă. A fost descris inițial pe insula Seram din Indonezia. Fluturele prezintă dimorfism sexual (femela este diferită de mascul, ca și culori și dimensiuni).
Din punct de vedere al coloritului, masculul este mai vioi și mai ademenitor colorat decât femela, însă toate sunt cu rostul lor - adică Natura a înzestrat femela cu acest colorit maro pentru a fi protejată, prin mimetism (imitare), în mediul înconjurător.
Tot în contextul dimorfismului sexual (diferența dintre cele două sexe) masculii sunt mai mici decât femelele și au un colorit mai frumos – cu abdomenul galben, toracele și capul de culoare neagră, aripile posterioare verzi, tivite cu negru și ornate cu un șir de pete rotunde de culoare neagră și aripile anterioare mari cu modele de un verde-strălucitor pe un fond negru. Capul și toracele sunt negre iar abdomenul este galben.
La fel ca alte specii din genul 𝑂𝑟𝑛𝑖𝑡ℎ𝑜𝑝𝑡𝑒𝑟𝑎, femelele sunt mai mari și mai puțin colorate decât masculii, ele fiind în principal negricioase sau maro închis, cu modele în maro pal, galben sau alb. Au fost descrise până la 99 de subspecii, cu multe alte variante și forme pentru ambele sexe.
𝐂𝐨𝐧𝐬𝐞𝐫𝐯𝐚𝐫𝐞: În general, această specie rămâne larg răspândită, dar unele subspecii sunt amenințate de distrugerea habitatului, de unde și o mai mare preocupare pentru conservare. La fel ca mulți fluturi exotici, O. priamus este listat în apendicele II CITES, care restricționează exportul internațional.
Material realizat de: Dr. 𝘓𝘪𝘭𝘢 𝘎𝘪𝘮𝘢, muzeograf Secția de Științele Naturii, 𝘔𝘶𝘻𝘦𝘶𝘭 𝘖𝘭𝘵𝘦𝘯𝘪𝘦𝘪
𝗣𝗵𝗼𝘁𝗼: Muzeul Olteniei

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu