miercuri, 31 august 2022

Ştergar ales cu lei

 

Exponatul săptămânii – “Ştergar ales cu lei
Ştergarul din borangic şi bumbac provine din localitatea Satu Nou, comuna Oltina, judeţul Constanţa şi a fost ţesut la război, în primul sfert al secolului al XX-lea, fiind utilizat la decorarea interiorului locuinţei ţărăneşti. În anul 1974 a intrat în patrimoniul muzeului.
La capetele ştergarului apar două registre decorative late, identic tratate, compuse din motive zoomorfe (doi lei), dispuse de o parte şi de alta a unui motiv fitomorf stilizat (pomul vieţii) şi flancate de două motive avimorfe abstractizate. Toate aceste motive sunt alese peste fire cu bumbac roşu şi negru. Registrele sunt delimitate prin benzi cu ornamente geometrice (meandre), încadrate de vărgi țesute sau ajurate cu bumbac alb şi fir metalic. Mijlocul ştergarului este simplu, ţesut din bumbac alb. La capete a fost aplicată dantelă albă, de provenienţă industrială.
Prezenţa leilor pe ştergarele dobrogene este des întâlnită, acest animal solar fiind asociat cu puterea, încrederea în sine, triumful, vigilenţa, dreptatea, dar şi cu mândria şi vanitatea. Totodată, leul este unul dintre animalele- simbol ale creştinismului, conexiunea sa cu Iisus fiind aceea dintre animalul care doarme cu ochii deschişi şi Dumnezeu care nu doarme niciodată, pentru că îşi veghează permanent copiii.
Datorită valorii sale excepţionale, ca bun al patrimoniului cultural- naţional, prin Ordinul nr. 2154/ 21.03.2014, poziţia 2, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu