vineri, 19 august 2022

Ia de Bran

 



Ia de Bran
Zona Bran se remarcă prin ia brodată cu fir de aur și lânică. Motivele ornamentale sunt dispuse pe „obinzica” de la gât, pe piept, peste umăr, de-a lungul mânecii, precum și la terminația acesteia, în șiruri compacte.
Iile specifice acestei zone se pot clasifica, în ce privește terminația mânecii, în mai multe variante: mâneca întoarsă cu „obinzică”, mâneca întoarsă cu „pumnaș”, mâneca cu pumnaș-manșetă, mâneca largă strânsă cu șnur și mâneca cu „fodori”.
Pânza utilizată la confecționarea cămășilor din zona Bran este cea cu margine galbenă sau portocalie. Incontestabila valoare artistică a acestor piese de port este conferită de ornamentică, unde se îmbină motivele geometrice cu stilizări fitomorfe.
Pentru realizarea ornamenticii au fost folosite firul de lână, firul de bumbac, arniciul, firul metalic auriu și argintiu, mărgelele și paietele. Printre tehnicile de ornamentare ale acestor cămăși femeiești enumerăm: cusătura în cruci sau jumătăți de cruci, în urma acului, lănțișorul, cusutul pe gras.
Vă invităm să vizitați expozița „Ia și cămașa de acasă. Țara Bârsei”, deschisă la Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21A, unde puteți admira câteva ii din colecția muzeului, aparținând zonei Bran.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu