miercuri, 3 august 2022

FLUTURI MORPHO

 






EXPONATUL LUNII AUGUST la Muzeul de Științele Naturii este:
FLUTURI MORPHO
Fluturii din genul Morpho sunt insecte exotice care fac parte din familia Nymphalidae. Acestea se mai numesc insecte cu patru picioare deoarece în repaus se sprijină pe ultimele două perechi de picioare, ţinând picioarele din prima pereche îndoite. Trăiesc în regiunile neotropicale din America Centrală, Mexic şi America de Sud. Habitatele preferate sunt pădurile tropicale, fiind răspândiţi la altitudini de la nivelul mării până la 1400 m.
În cadrul genului apare o diversitate coloristică, de la alb perlat, brun, până la albastru azuriu.
Fluturele Morpho luna are aripile de culoare albă pe ambele feţe, prezentând pe ambele părţi desene în formă de ochi, cu rol de apărare.
Culoarea azurie a fluturilor din specia Morpho eugenia este foarte spectaculoasă, fiind o culoare structurală, care apare printr-o iluzie optică produsă de refracţia luminii prin solzii minusculi de pe suprafața aripilor. La această specie doar masculii sunt de culoare albastră, femelele având aripile brune, cu desene în formă de ochi.
Insectele au activitate diurnă, iar indivizii sunt de obicei solitari, cu excepţia perioadei de împerechere. Ciclul de viaţă durează 115 zile, parcurgând o metamorfoză completă care cuprinde 4 stadii: ou, larvă, pupă şi adult. Larvele se hrănesc cu frunzele speciilor de plante pe care au fost depuse ouăle, în timp ce adulţii consumă sucul din fructe, din animale aflate în descompunere şi din ciuperci.
Datorită frumuseţii lor, aceşti fluturi sunt adesea capturaţi pentru a fi valorificaţi în industria de artizanat. Aripile lor sunt incluse în forme din plastic transparent, care sunt apoi transformate în obiecte de decor sau bijuterii. Se comercializează şi insecte întregi, etalate, sub formă de tablouri.
De asemenea, fluturii Morpho sunt adesea utilizaţi în expoziţii cu insecte vii.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu