marți, 16 august 2022

PALEONTOLOGIE

 








Proiectul cultural – expozițional „VALOAREA CĂRȚII”
PALEONTOLOGIE
„Cărţile sunt făcute pentru oamenii care îşi doresc să trăiască altundeva”.
Mark Twain
După unii cercetătări, paleontologia se află la intersecţia dintre biologie și geologie, după alţii la graniţa dintre ele. Cea mai simplă definiție a „paleontologiei” este „studiul vieții antice”.
Istoria ne arată eforturile întreprinse de biologi şi geologi pentru a înțelege evoluția vieții pe Pământ prin studierea rămășițelor fosile lăsate de organismele vii.
Deși paleontologia a fost înființată în jurul anului 1800, încă din antichitate gânditorii au observat aspecte legate de prezenţa fosilelor. Filosoful grec Xenofan (570–480 î.Hr.) în urma studiilor efectuate asupra fosilelor de scoici de mare, a tras concluzia că unele zone de pământ au fost cândva sub apă.
În Evul Mediu, naturalistul persan Ibn Sina, cunoscut sub numele de Avicenna în Europa, a studiat despre fosile și a propus în Cartea vindecării, o teorie a fluidelor pietrificate. Albert de Saxonia în urma cercetărilor sale, a elaborat această teorie în secolul al XIV-lea. Naturalistul chinez Shen Kuo (1031-1095) propus o teorie a schimbărilor climatice cu dovezi bazate pe bambus pietrificat.
În Europa modernă timpurie, studiul sistematic al fosilelor a apărut în Iluminism. Leonardo Da Vinci şi Lucilio Vanini precum şi francezul Bernard Palissy ori danezul Stenon, au adus diferite contribuții în domeniu.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea, opera lui Georges Cuvier a consacrat Anatomia comparată ca disciplină științifică. El a dovedit faptul că unele animale fosile nu seamănă cu cele vii şi a demonstrat că animalele pot deveni „extincte”. Astfel a apărut Paleontologia.
În ultimele decenii ale secolului al XX-lea s-a manifestat un interes crescut pentru studiul fosilelor al extincțiilor în masă și rolul lor în evoluția vieții pe Pământ.
În ultimii ani, Paleontologia a început să beneficieze de noile tehnologii de analiză neinvazivă, iar descoperirile din domeniul medical (cum ar fi analiza ADN) duc la o evoluție constantă a nivelului de cunoștințe.
Biblioteca de specialitate a Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, expune din colecția de carte proprie, câteva volume din domeniul Paleontologiei.
Vitrina, pe care vă invităm să o vizionaţi, se află amplasată în sala de expoziţii a muzeului până pe data de 14 septembrie 2022.
1. Elemente de Paleontologie, de Felix Bernard, Librăria J.-B. Bailliere et Fils, Paris, 1895;
2. Curs de Paleontologie, de Leo Şiovici Davitaşvili, ed. Tehnică, Bucureşti 1956;
3. Paleontologia stratigrafică a României, de Neculai Macarovici şi Ilie Turculeţ, ed. Tehnică, Bucureşti;
4. Marea enciclopedie pentru elevi, ed. Litera Internaţional, Bucureşti, 2008;
5. Fossil Identifier, de Scott Weidensaul, ed. New Burlington Books, 1994.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu