luni, 22 august 2022

Urda – produs tradițional al comunităților pastorale

 

Urda – produs tradițional al comunităților pastorale
Pentru mocanii săceleni, care în trecut au deținut turme de mari de oi, prelucrarea laptelui și valorificarea produselor obținute a însemnat o importantă sursă de venit, mai datorită vecinătății cu Brașovul, cea mai mare piață de desfacere din zonă.
Astăzi vă prezentăm procedura obținerii unui produs lactat tradițional, urda. Urda este un produs obținut din zerul (”zăr”) rămas după presarea cașului, de culoare alb-cenușie, fărâmicioasă, cu un conținut relativ mic de grăsime și cu gust dulceag. Ciobanii, după ce presau cașul în crintă, adunau zerul și-l încălzeau într-un cazan de aramă la o temperatură de circa 80-90 de grade Celsius. După aproximativ o oră, la suprafața zerului (care se agita în permanență cu o lingură de lemn), apăreau micile bucăți de urdă. Acestea erau colectate de pe suprafața lichidului în fierbere cu o lingură de lemn cu multe găuri, apoi erau lăsate într-o țesătură rară să se scurgă timp de 10-12 ore.
Urda astfel obținută se consuma dulce sau sărată, după preferințe. Lichidul rămas în urma fierberii este cunoscut sub denumirea de jintiță, acesta fiind în trecut un aliment consumat zilnic la stână.
Vă invităm să vizitați Muzeul Etnografic Săcele pentru a afla și alte aspecte din viața de odinioară a mocanilor din Șaptesate. Program: miercuri-duminică, între orele 09:00-16:00.
Foto: Cazan de aramă pentru fiert zerul expus la Muzeul Etnografic Săcele
#tradițiipastorale #prelucrarealaptelui #stânadinTransilvania #mocaniisăceleni #urda #MuzeulEtnograficSăcele #Transilvania #haișitulamuzeu

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu