marți, 16 august 2022

Dialog despre natură și oraș

 

Așa cum v-am promis, am reprogramat ediția din luna iunie a Dialogului despre Natura și Oraș. La momentul respectiv, invitatul evenimentului nu a mai putut ajunge la București din cauza unor probleme de sănătate.
Așadar, pe 14 septembrie, de la ora 17:30, vă așteptăm număr cât mai mare în grădina Muzeului Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" pentru a-l cunoaște pe Maciej Podyma, omul care a inițiat mișcarea civică prin care mai multe orașe poloneze au înlocuit gazonul cu pajiștile urbane. Spre deosebire de gazon (în fapt, un tip de monocultură) pajiștile urbane sunt zone de biodiversitate care asigură hrană și adăpost insectelor polenizatoare.
De asemenea, pajiștile urbane asigură o mai bună reținere a apei în sol și au o capacitate formidabilă de absorbție a particulelor poluante, în special dacă pajiștile sunt formate din anumite specii de plante. În acest scop, o echipă coordonată de Maciej Podyma a conceput un amestec de semințe anti-smog care, odată plantate, pot reduce semnificativ nivelul poluării din orașe.
Într-o primă fază, a fost nevoie de crearea unei bănci de semințe, care să asigure biodiversitatea pajiștilor urbane. Printre cei care au lucrat efectiv la crearea acestei bănci de semințe se numără și persoane dependente de droguri sau alcool. Pentru acestea, proiectul lui Maciej Podyma s-a dovedit un fel de terapie horticolă.
Vă așteptăm să participați la Dialogul despre Natură și Oraș care va avea loc miercuri, 14 septembrie, de la ora 17:30, în grădina Muzeului Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa". Vă invităm să vă înscrieți aici:
https://forms.gle/YNoXwnFAtrw7oVoH8
Vă așteptăm cu drag!
Evenimentul face parte din proiectul ”Ariile naturale protejate urbane - Natura la ușa ta!”, derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația ”Societatea Organizată Sustenabil” S.O.S, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montană, Asociația Funky Citizens, Asociația Excelsior, Fundația Ecotop, Asociația Walden, Asociația Bio-Team din Timișoara, Asociația Bio-Team, Societatea Ornitologică Română - Filiala Iași și Asociația Ruralis, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #ActiveCitizens #EEAandNorwayGrants #NaturaLaUsaTa #RețeauaPentruNaturăUrbană #AshokaFellows

 

Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu