marți, 9 august 2022

Întrebuințări mai puțin cunoscute ale dovleacului

 


Întrebuințări mai puțin cunoscute ale dovleacului
Vizitatorilor care ne trec pragul Muzeului Civilizației Urbane din Piața Sfatului le este atrasă atenția, când ajung în pivniță, de mai mulți dovleci cu forme curioase, unii atârnați, alții expuși pe un podium.
Țăranii au cultivat dovleacul (bostanul) prin porumbiști pentru fructele sale folosite în alimentația oamenilor și mai ales a animalelor. Îl mai foloseau pentru păstrat lichide dar și pentru scos vinul din butoaie, înainte de apariția furtunului de cauciuc.
Pentru a fi funcțional, dovleacul care urma să fie folosit ca vas pentru lichide era ales astfel încât mărimea părții ovale a acestuia (a balonului) să fie cât mai mare. Cel care era folosit pentru tras vinul trebuia să aibă o formă de pară, cu tub de crește naturală cât mai lung. După alegerea dovleacului decurgea scobirea și curățarea interiorului acestuia și apoi uscarea la soare.
Vă prezentăm în imagini exemplare de curcubete întrebuințate în gospodăria țărănească din zona Brașovului, pe care vă invităm să le vedeți în pivnița Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului din Piața Sfatului nr.15.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu