miercuri, 10 noiembrie 2021

Spadă emblemă

 





Spadă emblemă
Loc de descoperire: Medgidia (jud. Constanța)
Datare: Secolele VII/VI a. C.
Colecția Muzeul Național de Istorie a României (nr. inv. 16124 )
Un obiect aparte, ce ilustrează istoria prezenței sciților în zona Dobrogei (SE României) în cursul secolelor VII-VI a.C., și a contactelor acestora cu lumea greacă și cea tracică.
Această spadă-emblemă nu este o armă propriu-zisă ci un accesoriu ornamental utilizat – foarte probabil – pentru a decora o statuie menhir, un tip de artefact antic ce era plasat deasupra unui tumul funerar al unei căpetenii sau a unui războinic de elită (ca în cazul descoperirilor de la Sibioara și Stupina).
Această „armă de paradă / ceremonială” provine dintr-o descoperire întâmplătoare, din 1955. Are forma unei arme tipice scitice, o așa-numită spadă scurtă (akinakes de tip Kelermes, cu mâner în forma literei „T” și garda în formă de inimă) din bronz, turnată dintr-o singură bucată, împreună cu teaca. Decor elaborat, în mai multe registre în partea superioară a mânerului, gărzii și tecii. Iconografie complexă, specifică stilului animalier: pe mâner este redată o pasăre de pradă (vultur ?) cu un şarpe în cioc; pe gardă (placa de prindere a mânerului) apare figurată o pereche de ţapi de stâncă îngenunchiați privind înapoi, înconjurați de un brâu reliefat, crestat; pe plăcuţa de prindere la curea (cu formă alungită) – în partea superioară, este ilustrat un cap de animal de pradă (felină) reprezentat frontal (cu ochi redați prin două linii spiralate și două aripi), probabil reprezentarea unui grifon, iar în partea inferioară, parțial juxtapuse, alte două capete de pasăre de pradă.
Text: dr. Corina Borș
Fotografii: ing. Marius Amarie
Desen: Radu Oltean
© MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Piesa poate fi admirată în cadrul expoziției „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” de la Muzeul Arheologic din Madrid │Museo Arqueológico Nacional de España. Expoziția poate fi vizitată în mod gratuit până la 27 februarie 2022.
Mai multe informații despre proiectul expozițional, aici: https://bit.ly/2YWVieX

 

Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu