Orbeasca de Sus „La Cetate” (jud. Teleorman)
Situl arheologic de la Orbeasca de Sus, punct „La Cetate” se află la nord‐vest de sat, pe malul drept al râului Teleorman, pe un bot al terasei vestice al acestuia, având o suprafață de aproximativ 2,5 ha.
Cetatea este situată pe un promontoriu de formă triunghiulară, cu laturile de est şi nord foarte abrupte iar cele de sud şi de vest destul de accesibile. Pe aceste laturi din urmă a fost ridicată fortificația, ce consta dintr‐un şanț şi un val de pământ.
Arheologul Emil Moscalu a cercetat cetatea getică de la Orbeasca de Sus între 1969‐1972, 1974 şi 1975. Au fost identificate 5 niveluri de locuire: două din epoca bronzului (cultura Glina, respectiv Tei şi Zimnicea‐Coslogeni), două din prima epocă a fierului (Hallstatt A1‐A2 şi Basarabi) şi un nivel geto‐dacic, din sec. IV‐III î. Hr.
Prima fortificație a fost amenajată în epoca bonzului timpuriu (cultura Glina) şi consta dintr‐un şanț săpat pe latura de vest, acolo unde se face legătura promontoriului cu restul terasei. În prima epocă a fierului (Hallstatt, fazele A1‐A2), fortificația a fost realizată atât pe latura de vest cât şi pe cea de sud. În cea de a doua epocă a fierului, respectiv epoca geto‐dacică, a existat o fortificație alcătuită dintr‐o palisadă de lemn, dublată de un şanț. Din această perioadă fost descoperite vase şi fragmente ceramice, inclusiv importuri greceşti, printre care o amforă de Chios, diferite obiecte de uz casnic (fusaiole, râşnițe, cute de gresie), un tipar pentru turnat obiecte de podoabă, diferite unelte, arme şi alte obiecte de metal (bronz, fier).
Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu