luni, 15 noiembrie 2021

Jucării de epocă romană descoperite la Callatis

 


Jucării de epocă romană descoperite la Callatis
Datare: sec. II- III p. Chr.
***
Cum se jucau copiii în vremurile de mult apuse?
În colecția Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia se regăsesc două jucării antice, ce aparțin categoriei – zornăitoare. Piesele provin din mediul funerar, fiind găsite în morminte de copii din necropola romană a orașului Callatis. Prima este o piesă din lut ars, datată în sec. II p. Chr., modelată în tipar și reprezintă un copil dormind pe un pătuț. Cealaltă piesă, o statuetă ceramică realizată în tipar, reprezintă un copil stând pe un suport circular, cu mâinile ridicate și un picior îndoit sub el. Piesa a fost datată în secolele II - III p. Chr..
În interiorul artefactelor se află bile ceramice care fac zgomot când obiectele sunt mișcate.
Cele două piese contribuie la deslușirea tainelor universului copilăriei la Callatis și la cunoașterea vieții de zi cu zi a callatienilor, oferind informații despre jucăriile destinate copiilor din perioada romană, secolele II – III p. Chr..
Vasele ceramice pictate, dar și obiectele cu caracter arheologic descoperite de-a lungul timpului ne oferă informații prețioase cu privire la acest subiect. Existau jucării cum ar fi păpușile realizate din ceară, cârpe, fildeș, lemn sau din ceramică, unele dintre acestea aveau brațe și picioare articulate, fixate cu ajutorul unui fir din ață. Aceste păpuși erau oferite în dar fetelor care prin joacă, învățau lucruri importante despre îngrijirea copiilor, iar când acestea ajungeau la vârsta măritișului, jucăriile erau „dăruite” zeiței Artemis, protectoarea copiilor, marcând astfel tranziția de la copilărie la maturitate.
Piesele sunt propuse pentru clasare în categoriile juridice Tezaur și Fond în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea "Ovidius" din Constanța.
www.muzeucallatis.ro
Programul RO-Cultura
Granturile SEE si norvegiene
EEA and Norway Grants
#rocultura #mangalia #eeagrants

 

Sursa informațiilor Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu