miercuri, 24 noiembrie 2021

Depozitul de bronzuri de la Lăschia, com. Copalnic Mănăştur, jud. Maramureş

 




Depozitul de bronzuri de la Lăschia, com. Copalnic Mănăştur, jud. Maramureş.
În anul 1985, cu prilejul efectuării unor lucrări edilitare în locul numit Gardul Ţarinii, din hotarul localităţii Lăschia, a fost descoperit un depozit de bronzuri compus din 17 topoare de luptă cu disc şi spin.
Gardul Ţarinii se găseşte în partea sudică a localităţii, pe terasa joasă din stânga râului Cavnic.
Datorită caracterului întâmplător a descoperirii nu se cunosc detalii privind modul în care piesele au fost depuse în pământ. Se poate însă presupune că acestea au fost aşezate direct pe solul de călcare antic iar apoi acoperite cu un strat protector de pietre sau pământ, ori au fost depuse într-o groapă ce a fost ulterior acoperită.
Toate cele 17 topoare de luptă cu disc şi spin descoperite aparţin tipului B4, varianta Uioara având lungimea cuprinsă între 28 şi 30,2 cm.
Având în vedere faptul că piesele nu au fost finalizate după turnare – urmele de bavuri nu au fost îndepărtate – se poate considera că acestea nu au fost folosite sau nu au fost destinate folosirii. De asemenea, o parte din topoare au fost îndoite intenţionat. Pornind de la aceste observaţii putem aprecia că semnificaţia depunerii depozitului a avut caracter cultic, votiv, ofrandă adusă unei sau unor divinităţi.
Depozitul de bronzuri de la Lăschia datează din a doua jumătate a mileniului II î.Chr. şi a fost depus în pământ de comunităţile aparţinând culturii Suciu de Sus şi/sau grupului Lăpuş atestate în această zonă prin aşezările de la Vad şi Coplanic-Mănăştur.
Bunurile culturale mobile se păstrează la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (nr. inv.19.243–19.259).
Literatura: C. Kacsó, Der Hortfund von Lăschia, Kr. Maramureş, în: Tudor Soroceanu (ed.) Bronzefunde aus Rumänien, 1995, p.131–140 (il).
Dan Pop, muzeograf

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu