miercuri, 10 noiembrie 2021

Plăci din corn pentru arc compozit (Vitanești, jud. Teleorman)

 

Plăci din corn pentru arc compozit (Vitanești, jud. Teleorman)
Plăcile laterale din corn de cerb, folosite în compoziţia unui arc compozit provin din situl de la Vităneşti „Măgurice”, com. Vităneşti, jud. Teleorman.
Piesele au fost descoperite în anul 1995, în tell, împreună cu un craniu de cal orientat pe direcţia est-vest și părţi din picioarele animalului.
Sunt şase piese de corn, ce pot fi grupate două câte două şi reprezintă armăturile terminale şi de mâner ale unui arc compozit. Toate au o formă alungită, sunt uşor curbate, iar în secţiune sunt convex-concave. Perlatura a fost înlăturată total, la fel şi miezul spongios. Pentru o mai bună prindere pe cadrul de lemn, zonele terminale au fost scrijelite foarte fin. Toate au la unul dintre capete o adâncitură folosită pentru cele terminale la prinderea corzii, iar pentru cele de la mâner pentru o mai bună fixare a lor pe lemn.
Considerăm că descoperirea de la Vităneşti reprezintă inventarul unui cenotaf în care au fost depuse atât resturi dintr-un cal cât şi un arc compozit. Tell-ul a fost ales intenţionat ţinând cont de forma acestuia ce poate fi asimilată unui tumul. Descoperirea poate fi pusă în legătură cu mormintele tumulare săpate la Vităneşti în anul 1976 şi aparţinând populaţiilor turcice din sec. IX-XIII.
Arcul compozit a fost inventat de populaţiile migratoare dar a fost folosit şi de cele sedentare (romani, chinezi sau coreeni). Primele descoperiri ce atestă folosirea acestuia datează din epoca bronzului, în jurul anilor 3200 – 2900 î. Hr. Arcuri complete au fost descoperite în Asia Centrală (Altai), China – Bazinul Tarim, Ciscaucazia şi datează din sec. I-II d. Hr.
Aplicaţiile din corn au apărut în perioada sec. III î. Hr. – II d. Hr. în zona munţilor Altai sau în Mongolia (la populaţia hunică - Xiongnu). Au fost folosite de turcici în sec. VI-VIII (în Siberia de sud, Altai, Tian-Şam), de avari, maghiari (sec. VI-XI), chazari şi bulgari (sec. VII-X), cumani şi pecenegi (sec. IX-XIII) cât și de către mongoli.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu