miercuri, 24 noiembrie 2021

Hydrie ceramică (urnă funerară)

 

Hydrie ceramică (urnă funerară)
Datare: sfârşitul secolului IV - începutul secolului III a. Chr.
Loc descoperire: Mangalia, 1974
***
Hydria ceramică, utilizată ca urnă funerară, reprezintă un exemplar singular în spaţiul vest-pontic. Vasul a fost descoperit într-un mormânt de incineraţie care, după inventar, poate fi atribuit unei femei.
Corpul vasului este acoperit cu vopsea albă, cu decor sub formă de ghirlandă, alternat cu benzi înnodate sub formă de funde, ce accentuează caracterul funerar al vasului. Conform clasificărilor făcute, urna face parte din grupa hydriilor de epocă elenistică, derivate din forma kalpidelor de la sf. sec. IV a. Chr. şi începutul sec. III a. Chr. Specificul acestei grupe îl constituie aplicarea pe fondul alb al vasului a unui decor mono sau policrom. Hydria de la Callatis prezintă analogii cu exemplare descoperite în insulele Rhodos şi pe coasta de răsărit a Mării Mediterane – încadrate cronologic între anii 300-240 a. Chr.
Piesa este propusă pentru clasare în categoria juridică Tezaur în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea "Ovidius" din Constanța.
www.muzeucallatis.ro
Programul RO-Cultura
Granturile SEE si norvegiene
EEA and Norway Grants
#rocultura #mangalia #eeagrants

 

Sursa informațiilor Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu