vineri, 19 noiembrie 2021

Urnă funerară - amforă cu capac

 

Urnă funerară - amforă cu capac
Datare: sfârşitul secolului IV - începutul secolului III a. Chr.
Loc descoperire: Mangalia, 1973, mormânt dublu în cistă de piatră
***
Urna funerară (amforă cu capac) reprezintă un exemplar unic pentru litoralul dobrogean al Mării Negre, cu ecouri în zona nord-pontică, la Olbia. Este considerată o imitaţie locală a amforelor policrome de provenienţă alexandrină.
Vasul este lucrat din pastă fină, cu nisip în compoziţie. Are corpul globular, picior înalt cu fund dublu profilat, ataşat corpului amforei. Partea superioară a vasului este acoperită cu firnis negru-cenuşiu, fără luciu, iar zona inferioară cu vopsea roşie, culori care se întrepătrund. Pe gâtul amforei este redată o ghirlandă pictată cu vopsea albă formată dintr-un şirag de puncte şi frunze stilizate.
Capacul, sub formă de clopot, se termină printr-un buton profilat. Suprafața plană este tratată cu acelaşi firnis negru-cenuşiu cu pete roşiatice şi decorat pe mijloc cu o ghirlandă compusă din linii, puncte și frunze stilizate.
Piesa este propusă pentru clasare în categoria juridică Fond în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea "Ovidius" din Constanța.
www.muzeucallatis.ro
Programul RO-Cultura
Granturile SEE si norvegiene
EEA and Norway Grants
#rocultura #mangalia #eeagrants

 

Sursa informațiilor Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu