marți, 16 noiembrie 2021

Plastică ornitomorfă gumelnițeană

 

Plastică ornitomorfă gumelnițeană
Plastica culturii Gumelnița (a doua jumătate a mileniului V î. Hr.) cuprinde alături de reprezentări antropomorfe și unele zoomorfe ce se remarcă printr-o mare diversitate tipologică.
Pentru arealul sud-vestic al culturii Gumelnița, cel mai important lot de plastică zoomorfă a fost furnizat de situl de la Vităneşti „Măgurice” dar nu lipsesc exemplare din siturile de la Zâmbreasca sau Siliştea Videle.
În modelarea plasticii zoomorfe se observă folosirea atât a unor redări realiste a animalelor cât și a unora extrem de schematizate. Dacă în primul caz se poate recunoaşte genul şi specia animalelor redate, sălbatice şi domestice, atunci când se foloseşte schematizarea, sau simplificarea, nu se pot face precizări amănunţite referitoare la aceste caracteristici. Astfel, predomină mamiferele de uscat, urmate de păsări, sauropode sau amfibieni.
Statuetele ornitomorfe (ce redau păsări) sunt descoperiri rare și cuprind mai multe tipuri. Ele țin de reprezentarea aripilor, care pot fi întinse sau strânse, de redarea sau nu a picioarelor cât și de detalii ale capului sau corpului ce ne pot ajuta la identificarea speciei. Piesele prezentate provin din situl de la Siliştea Videle și Vităneşti „Măgurice”. Două dintre ele au picioarele unite formând un fel de coloană, în timp ce la a treia lipsesc în totalitate.
Semnificațiile plasticii ornitomorfe sunt diverse, în general considerându-se că pasările mediază între cer și pământ. La celți, pasărea era în general mesagerul zeilor. În arta africană pasărea este o imagine frecventă, simbolizând puterea şi viaţa. În religiile Orientului Apropiat, încă din vechime, pasărea este asociată cu moartea. În Coran, pasărea este asociată uneori cu nemurirea sufletului. La unele popoare, păsările sunt utilizate pe post de totem, strămoş şi protector, aşa cum sunt exemplele nativilor de pe continentul nord-american sau cel al cumanilor.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu